Москва пропонує переселити жителів ОРДЛО за Урал
Категорія
Політика
Дата публікації

Москва пропонує переселити жителів ОРДЛО за Урал

Москва пропонує переселити жителів ОРДЛО за Урал
Джерело:  online.ua

Міністерство внутрішніх справ Російської Федерації запропонувало спростити жителям ОРДЛО участь у програмі "переселення співвітчизників". Вихідцям з окупованих територій України можуть надати землю в слабозаселених російських регіонах.

Джерело: російські ЗМІ.

За чинними правилами, щоб подати заяву на участь у програмі, жителі Донбасу мають поїхати в Україну. Тим часом в МВД РФ пропонують дозволити жителям окупованої бойовиками території подавати заяви, знаходячись в Росії.

Зазначається, що програма з переселення співвітчизників діє з 2006 року. Вона допомагає переїхати в Росію людям, які опинилися за межами країни після розпаду СРСР, відчувають себе росіянами, але не мають громадянства.

Російський адвокат і спеціаліст з міжнародного права Марія Ярмуш зазначає, що таке переселення відповідає інтересам російського суспільства і економіки держави.

"У цих людей буде можливість отримати землю безкоштовно, наприклад, далекосхідний гектар. Цих людей намагаються переселити туди, де в Росії необхідне зростання населення, піднесення економіки", - пояснила вона.

Водночас, жодних міжнародних санкцій за цю ініціативу проти РФ неможливо ввести, оскільки програма переселення співвітчизників не передбачає надання жителям Донецької і Луганської областей російського громадянства.

Роздача російських паспортів у Криму і на Донбасі

Нагадаємо, що у квітні 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями окупованих частин Донецької та Луганської областей.

Речник МЗС України Олег Ніколенко нещодавно заявив, що за два роки понад півмільйона жителів Донбасу отримали російські паспорти. У Міністерстві закордонних справ України стверджують, що Російська Федерація свідомо руйнує Мінські домовленості шляхом роздачі паспортів жителям ОРДЛО.

Тим часом в Києві заявляють, що незаконно переселених росіян видворять з Кримського півострова після деокупації. За інформацією української влади, щонайменше 500 тисяч громадян Росії були переселені до Криму з початку окупації. Водночас місцева окупаційна влада заявляє про 700 тисяч або навіть мільйон переселенців.

Читайте також:

  • Росія готова поновити нормальні відносини з Україною - Лавров.

  • Данілов розповів, чому Україна не повертає Крим військовим шляхом.

  • Експерт пояснив, до яких дій може вдатися Путін після запуску Північного потоку-2.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?