Мовний омбудсмен відповів на ідею Мендель про "українську російську мову"
Категорія
Україна
Дата публікації

Мовний омбудсмен відповів на ідею Мендель про "українську російську мову"

Мовний омбудсмен відповів на ідею Мендель про "українську російську мову"
Джерело:  online.ua

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь розкритикував пропозицію прессекретарки президента України Юлії Мендель визнати наявність в Україні "української російської мови". Він здивований, що її ідеї кардинально розходяться з позицією Володимира Зеленського.

Джерело: пресслужба Уповноваженого з захисту державної мови

Кремінь підкреслив, що "українська російська мова", про яку заявила Мендель, не має ніякого відношення до державної мови в Україні, і не має ніяких перспектив. Він нагадав, що статтею 10 Конституції України, якій в цьому році виповнюється 25 років, визначено, що єдиною державною в Україні є українська.

Омбудсмен додав, що ще кілька тижнів тому Зеленський на форумі "Україна 30" сказав, що в нашій країні державною мовою є одна - українська, і пообіцяв створити для її розвитку кращі умови.

"У той же час маємо сьогодні слова пре-секретарки президента. У мене виникає просте запитання: ми тепер на кого орієнтуємося?", - обурився Кремінь.

Уповноважений із захисту державної мови закликав питання мови в Україні закрити раз і назавжди. Він підкреслив, що захист мови - це і захист національних інтересів, основ конституційного ладу.

Заява Мендель про "українську російську мову"

Прессекретарка Зеленського до цього заявила, що вважає неефективним закон про мову в Україні, оскільки вся країна так і не заговорила українською, але деякі політики цим скористувалися і "по всіх кутках почали розповідати про насильницьке насадження української".

Мендель вважає, що українська мова і ідентичність - "куди більше явище, ніж виключно протистояння Росії", а "українська російська - частина культурного розмаїття".

"Росія не є монополістом на російську мову. І нам пора давно самим демонополізувати її. І сказати голосно, що в Україні є українська російська мова", - підкреслювала Мендель.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?