МВФ анонсував надання Україні чергового траншу
Категорія
Економіка
Дата публікації

МВФ анонсував надання Україні чергового траншу

МВФ анонсував надання Україні чергового траншу
Джерело:  online.ua

Міжнародний валютний фонд може надати Україні наступний транш вже у цього або наступного місяця, він становитиме $1,4 -$1,5 мільярда. Такі жовтневі дані індексу ринкової капіталізації EMEA EM Emerging Markets, вони були оприлюднені фінансовим холдингом J.P. Morgan, що входить до “великої четвірки” банків США.

Джерело:  Kyiv Post

"Ми вважаємо, що МВФ виплатить транш у $1,4 млрд у четвертому кварталі 2021 року, але розглядає можливий діапазон цієї суми від $1млрд до $1,5 млрд", - зазначили аналітики J.P. Morgan.
Тут варто додати, що враховуючи розподіл SDR (спеціальних прав запозичення), Фонд може прийняти рішення виплатити меншу суму.

J.P. Morgan не вніс зміни у свої квітневі оцінки щодо прогнозу зростання української економіки і очікує зростання реального ВВП України у 2021 році на 4,5%, у 2022 році - на 5%.

За підсумками 2021 року дефіцит державного бюджету України J.P. Morgan прогнозує на рівні 3,9%, у 2022 році - 3,2%.

МВФ підвищив очікування зростання економіки України в 2022 році з 3,4% до 3,6%.

Щодо прогнозів щодо глобальної економіки, то в цілому МВФ погіршив прогноз зростання в 2021 році до 5,9% (квітневий прогноз - 6%), у 2022 році очікується зростання світового ВВП на 4,9%.

Програма кредитування Stand-By

Станом на сьогодні між Україною та МВФ діє програма кредитування Stand-By, на суму близько $5 мільярдів. Фінансування затвердили влітку 2020 року і офіційний Київ отримав перший транш в сумі $2,1 млрд. Поки що українська сторона проводить переговори щодо продовження діючої, розрахованої на 18 місяців програми фінансування.

Про відносини Україна – МВФ

Україна є членом Міжнародного валютного фонду (МВФ) з вересня 1992 року.

Разом з Аргентиною, Єгиптом та Пакистаном, Україна є однією із чотирьох найбільших позичальниць МВФ.
Перша системна трансформаційна позика була затверджена у 1994—1995 роках, співпраця почалась з однорічної програми на суму 498,7 млн. SDR (763.1 млн дол. США), метою якої була підтримка платіжного балансу.

На фоні російської агресії на сході України 2014 року, на запит України, 11 березня 2015 року МВФ ухвалив на заміну програми Stand-by нову, чотирирічну програму «Механізм Розширеного Фінансування».

У травні 2020 року через пандемію коронавірусу МВФ змінив підходи щодо виділення коштів країнам-членам, вирішивши погоджувати короткострокові Програми замість довготривалих.

9 червня 2020 року Рада директорів МВФ затвердила нову Програму Stand-by для України терміном на 18 місяців та вирішила надати перший траншу за Програмою у розмірі 1,5 млрд SDR (2,1 млрд дол. США).

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?