МВФ ухвалив фінальне рішення щодо траншу для України
Категорія
Економіка
Дата публікації

МВФ ухвалив фінальне рішення щодо траншу для України

МВФ ухвалив фінальне рішення щодо траншу для України
Джерело:  online.ua

23 листопада офіційно стало відомо, що Міжнародний валютний фонд завершив перший перегляд програми stand-by та остаточно вирішив виділити Україні другий транш у розмірі 700 млн доларів

Джерело: сайт МВФ

МВФ виділяє для України транш у розмірі 700 млн доларів

Згідно з останніми даними, керівництво Фонду підтримало продовження програми до кінця червня 2022 року. Окрім того, МВФ згодився на прохання офіційного Києва щодо того, аби під час оцінювання до уваги не брався результат грудня 2020 року щодо граничного обсягу гарантованого державою боргу. Рішення було ухвалене, оскільки Кабінет міністрів вже застосував необхідні коригувальні дії.

Що важливо розуміти, рішення Фонду розблоковує другий транш для України у рамках програми обсягом 500 млн спеціальних прав запозичень, або 699 млн доларів.

Окрім того, наголошується, що продовження виконання програми stand-by дає шанс Києву отримати наступні транші від МВФ загальним обсягом 1,6 млрд СПЗ, тобто понад 2 млрд доларів.

Програма надалі зосередиться на: 

  • Узгодженні фіскальної політики з умовами стійкості середньострокового боргу з одночасним захистом соціально вразливих груп; посиленні адміністрування доходів бюджету та зменшенні фіскальних ризиків від квазіфіскальних операцій, зокрема в енергетичному секторі;

  • Забезпеченні незалежності центрального банку та зосередженні монетарної політики на поверненні інфляції до цільових значень;

  • Забезпеченні фінансового здоров’я банків для пожвавлення банківського кредитування приватного сектора;

  • Боротьбі з корупцією та поступу впровадження судової реформи;

  • Зменшенні ролі держави та власних інтересів в економіці для покращення бізнес-середовища, зміцненні корпоративного управління, залученні інвестицій та збільшенні потенціалу економіки.

Як уже згадувалося раніше, програма співпраці з МВФ stand-by розрахована на 18 місяців та на фінансову підтримку у розмірі 5 млрд доларів). Її ухвалили 9 червня 2020 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?