МЗС розкрило головну проблему НАТО у відношеннях з Україною
Категорія
Політика
Дата публікації

МЗС розкрило головну проблему НАТО у відношеннях з Україною

МЗС розкрило головну проблему НАТО у відношеннях з Україною
Джерело:  online.ua

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звернув увагу на неоднозначні відносини блоку НАТО з Україною, яка за останні 13 років не отримала майже жодного прогресу в інтеграції.

Джерело: LIGA.net

За словами дипломата, в Альянсі немає консенсусу навіть про чіткий графік інтеграції держави. Ще 2008 року за підсумками Бухарестського саміту було оголошено, що Україна та Грузія точно приєднаються до НАТО, а міністри закордонних справ займатимуться питаннями Планів дій для членства.

“І якщо за 13 років у цьому конкретному питанні зроблено – нуль, напевно, хтось повинен набратися мужності і сказати: а що взагалі відбувається?” - наголосив Кулеба.

Він додав, що наразі в НАТО є виключно політичний консенсус, згідно з яким союзники визначилися - колись Україна все ж таки завершить євроатлантичну інтеграцію. Утім, наразі вони не готові надати чіткі орієнтири чи графік цього процесу.

Дипломат зауважив, що українська сторона станом на 2021 рік залишається фактично на тому ж самому місці, яке займала ще 2008-го. Причиною для такого ставлення до Києва стало небажання Альянсу конфліктувати з російським агресором, імперські амбіції якого поширюють на Україну зону своїх інтересів.

“Але є і позитив. Вперше з 2014 року на цьому саміті ми отримали пряму прив'язку України і ПДЧ в одному реченні. Навіть у найважчі хвилини, коли тут все горіло, цього не було… Я ніяких дат не називатиму. Але за логікою історичного процесу я можу досить упевнено припустити, що членом НАТО Україна стане раніше, ніж членом ЄС”, - Кулеба.

Вступ України в НАТО

З критичною оцінкою з цього приводу нещодавно виступили у Берліні. Кандидати в канцлери Німеччини Армін Лашет і Олаф Шольц не бачать перспективи членства України в НАТО і ЄС найближчим часом. Вони вважають, що потрібно бути чесними і реалістичними в цьому питанні, не надавати Києву порожніх обіцянок.

Утім, така можливість залишається теоретичною - українській стороні необхідно надалі реформувати державу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?