МЗС розкрило план дій щодо угоди США та Німеччини про Північний потік-2
Категорія
Політика
Дата публікації

МЗС розкрило план дій щодо угоди США та Німеччини про Північний потік-2

МЗС розкрило план дій щодо угоди США та Німеччини про Північний потік-2
Джерело:  online.ua

У Міністерстві закордонних справ уточнили, що українська сторона прагне обговорити зі Сполученими Штатами й Німеччиною їхню спільну угоду щодо російського “Північного потоку-2”.

Джерело: міністр Дмитро Кулеба

За словами дипломата, перш за все офіційний Київ хоче обговорити, яким саме чином домовленості Берліна та Вашингтона можуть зменшити ризики, які становить кремлівський газогін української безпеки.

“Ми на сьогодні маємо багато запитань до того, як американсько-німецька домовленість здатна зменшити ризики з безпеки для України та країн Центральної Європи, пов'язані із запуском “Північного потоку-2”. Ми розмовлятимемо зі Сполученими Штатами та з Німеччиною щодо цього”,- наголосив Кулеба під час спільної пресконференції з угорським колегою Петером Сіярто у Києві.

Кулеба про Північний потік-2

Напередодні український міністр закордонних справ нагадав, що рішення Кремля про будівництво “Північного потоку-2” ухвалили на початку 2015 року, коли тривав найзапекліший період протистояння РФ та України на Донбасі.

“Всяка гідна довіри спроба відновити баланс безпеки в регіоні має враховувати можливі негативні ризики у трьох сферах: політичній, військовій та енергетичній. Вона має також бути демократичною, передбачати на етапі узгодження домовленості переговори з урядами країн, які найсильніше відчувають на собі негативні наслідки Північного потоку - 2.

Україна та Польща працюватимуть разом зі своїми союзниками та партнерами над протидією запуску Північного потоку - 2, допоки не будуть розроблені рішення для подолання безпекової кризи, підтримки країн в їхніх прагненнях стати членами західних демократичних інституцій, мінімізації загроз миру та енергетичній безпеці”, - резюмував голова МЗС.

Байден і Меркель

Лідери США та Німеччини обговорювали “Північний потік-2” під час візиту канцлерки Ангели Меркель до Вашингтону. Перш за все вони уклали спеціальну угоду, яка декларує підтримку України в умовах добудованого газогону.

Передбачається, що Білий дім і Берлін нібито введуть санкції проти РФ, якщо Москва намагатиметься тиснути на Київ завдяки газовому питанню. Також вони сприятимуть пролонгуванню контракту на транзит після 2024 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?