У МЗС України та Грузії обговорили безпекову ситуацію в регіоні
Категорія
Політика
Дата публікації

У МЗС України та Грузії обговорили безпекову ситуацію в регіоні

У МЗС України та Грузії обговорили безпекову ситуацію в регіоні
Джерело:  online.ua

Перші заступники глав МЗС України та Грузії обговорили ситуацію з безпеки у Чорному морі та «Кримську платформу». Про це Еміне Джеппар та Лаша Дарсалія повідомили у своїх Twitter-акаунтах.

Джерело: твіттер Джеппарової та Дарсалії

Провела продуктивну віртуальну зустріч із Лаша Дарсалія. Обговорили двосторонні відносини, ситуацію з безпекою у чорноморському регіоні, нарощування Росії, подальші скоординовані кроки в рамках «Кримської платформи» та ширші скоординовані дії щодо деокупації наших територій, – написала Джеппар.

Зі свогого боку, перший заступник міністра закордонних справ Грузії висловив підтримку суверенітету та територіальній цілісності України і уточнив:

Обговорювали серйозну безпекову ситуацію в регіоні, деструктивні дії Росії, захист НАТО в Чорному морі та важливість подальшої координації зусиль Грузії та України, – повідомив Дарсалія.

Політичні відносини між Україною та Грузією

Грузія однією з перших визнала незалежність України, це сталося 12.12.1991 року. Україна послідовно підтримує територіальну цілісність та суверенітет Грузії в її міжнародно визнаних кордонах. Насамперед, йдеться про визнання грузинською територією сепаратистських, підтримуваних Росією анклавів – Південної Осетії та Абхазії.

Сучасна Грузія де-факто втратила контроль за цим регіоном, де російською окупаційною владою та місцевими колаборантами проголошено утворення двох республік.

У Грузії Кремль застосував таку ж методику, як у ситуації з самопроголошеними "ДНР" та "ЛНР", які перетворилися на платформу для відпрацювання сценаріїв захоплення всієї території України.

Кремль може повторити в Україні грузинський сценарій 

У листопаді минулого року експомічник Держсекретаря США з євразійських справ, який займався питаннями врегулювання конфліктів у Нагірному Карабаху, Абхазії та Південній Осетії зробив доволі резонансну заяву. Він зазначив, що нинішня ситуація з концентрацією російських сил на українському кордоні та небажанням російських дипломатів про перемовини з колегами з Німеччини та Франції нагадують ситуацію в Грузії напередодні війни 2008 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?