На кордоні Таджикистану та Киргизстану спалахнули збройні сутички
Категорія
Світ
Дата публікації

На кордоні Таджикистану та Киргизстану спалахнули збройні сутички

На кордоні Таджикистану та Киргизстану спалахнули збройні сутички
Джерело:  online.ua

На кордоні Таджикистану й Киргизстану відбулася стрілянина, внаслідок якої частково евакуювали прикордонні села. Сторони звинувачують одна одну, але вже домовились про перемир’я.

Джерело: Kloop, Азія-Плюс

Конфлікт на кордоні Таджикистану та Киргизстану

На кордоні Таджикистану та Киргизстану відбулась перестрілка між прикордонниками двох країн. Загинуло щонайменше дві людини, постраждало близько 11 громадян Таджикистану та повідомляється про чотирьох поранених прикордонників Киргизcтану.

У Киргизcтані стверджують, що прикордонники Таджикистану в односторонньому порядку перекрили ділянку дороги Баткен-Ісфана Баткенської області Киргизстану. Потім з боку Киргизcтану почалася стрілянина з мінометів та гранатометів.

Таджикистан стверджує, що авто їхніх громадян закидали камінням з боку Киргизстану. У відповідь на це військові відкрили вогонь у повітря, який потім переріс у перестрілку.

Причини стрілянини на кордоні

Кордон між двома країнами не демарковано і не делімітовано, через що часто спалахують збройні конфлікти між місцевим населенням та прикордонниками. Спільна протяжність кордону двох країн – 972 км, з них узгоджені 519 км.

Востаннє серйозна ескалація сталась у квітні 2021 року, внаслідок якої постраждало щонайменше 173 людей.

3 травня 2021 року Киргизстан та Таджикистан підписали угоду про демаркацію кордону.

Перемир’я та відвід військ

Дві країни вже домовилися про повне припинення вогню. Про це повідомила Прикордонна служба Киргизcтану.

а підсумками переговорів повноважного представника президента Киргизстану в Баткенській області Абдікаріма Алімбаєва і прикордонного представника республіки по Баткенському напрямку Киялбека Толонбаєва з губернатором Согдійської області Таджикистану Раджаббоєм Ахмадзодою та прикордонним представником республіки досягнуто домовленості про повне припинення вогню та відведення кожною зі сторін додаткових сил і засобів, стягнутих до кордону, до місць постійної дислокації, — йдеться в повідомленні.

Також країни будуть спільно патрулювати прикордонні райони.

Минулий конфлікт на кордоні Киргизстану та Таджикистану

У 2021 році перші ознаки загострення сталися 28 квітня. Вже наступного дня сторони вели обстріли, які тривали майже до опівночі. Наступного дня влада Киргизстану почала евакуацію тисяч місцевих мешканців району через загрозу.

Також почалося збирання гуманітарної допомоги для всіх, хто постраждав внаслідок конфлікту. Киргизстан підтвердив загибель 13 осіб та поранення порад сотні інших. Таджикистан своєю чергою неофіційно проінформував про 10 загиблих.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?