На Місяці зафіксували загадковий землетрус
Категорія
Технології
Дата публікації

На Місяці зафіксували загадковий землетрус

На Місяці зафіксували загадковий землетрус
Джерело:  online.ua

Ще 1972 року астронавти місії "Аполлон-17" встановили на поверхні Місяця кілька сейсмометрів для вимірювання сейсмічної активності. Завдяки цьому вчені змогли з'ясувати, що на супутнику Землі відбуваються схожі на земні земні землетруси. Астрономи виокремили чотири різні види таких підземних поштовхів: глибокі, поверхневі, теплові та спричинені ударами метеоритів. Але в результаті нового дослідження, опублікованого в Journal of Geophysical Research — Planets, вчені виявили п'ятий зовсім несподіваний вид місячних землетрусів. Вони мають штучне походження.

Джерело: ScienceAlert

На Місяці зафіксували загадковий землетрус

На Місяці майже немає сейсмічної активності, та все ж вона виникає внаслідок падіння метеоритів, гравітаційного впливу Землі та через зміни температури на поверхні Місяця. Останні називаються тепловими землетрусами, і вони виникають через зміни температури під час зміни дня і ночі на супутнику Землі. Наприклад, вдень поверхня може нагріватися до 120 градусів Цельсія зі знаком плюс, а вночі температура знижується до мінус 133 градусів Цельсія.

Саме теплові землетруси на Місяці реєстрували сейсмометри, залишені астронавтами місії "Аполлон-17". Автори нового дослідження повторно вивчили дані цих приладів, розміщених на поверхні Місяця, за період між жовтнем 1976 року і травнем 1977 року.

Виявилося, що теплові землетруси протягом місячного дня мають стабільну періодичність. І водночас дані засвідчили існування невідомого типу землетрусів, які відбувалися тільки на початку місячного дня і відрізнялися від тих, які з'являються наприкінці цього дня.

Ретельний аналіз дав змогу зробити несподіваний висновок. Виявилося, що загадкові землетруси пов'язані з посадковим модулем місії "Аполлон-17". Коли відбувався схід Сонця, то корпус посадкового модуля починав нагріватися і розширюватися, що призводило до вібрацій, які передавалися поверхні. Саме ці вібрації зафіксували сейсмометри.

За словами вчених, протягом 5-6 земних годин кожні 5-7 хвилин прилади фіксували вібрації посадкового модуля і це відбувалося протягом усіх місячних днів упродовж цього періоду спостережень.

Хоча нові землетруси жодним чином не пов'язані з сейсмічною активністю самого Місяця, все ж нові дані можуть мати важливе значення для майбутніх місій на супутник Землі. Попри те, що теплові землетруси мають дуже малу потужність, щоб їх відчули астронавти, результати нового дослідження можуть допомогти в розробці майбутніх посадкових модулів та іншого обладнання, що буде розміщене на Місяці, вважають науковці.

З іншого боку, за допомогою вивчення будь-яких видів сейсмічної активності на Місяці можна досліджувати надра супутника Землі, щоб зрозуміти його внутрішню структуру. Адже про неї астрономи знають ще дуже мало.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?