Вчені виявили різноманітні органічні речовини на Марсі
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені виявили різноманітні органічні речовини на Марсі

Вчені виявили різноманітні органічні речовини на Марсі
Джерело:  online.ua

Значним проривом у дослідженні Марса стало виявлення вченими нових доказів, що вказують на наявність на Червоній планеті широкого спектру органічних сполук. Останні дані, зібрані марсоходом Perseverance, пролили світло на потенційну придатність Марса для життя, вказуючи на більш складний органічний геохімічний цикл, ніж вважалося раніше.

Джерело: ScienceDaily

Вчені виявили різноманітні органічні речовини на Марсі

Попередні місії, такі як марсохід Curiosity, вже виявили органічний вуглець на Марсі, використовуючи методи аналізу газів викидів і газової хроматографії. Однак свіже дослідження використовує новий метод, здатний ідентифікувати прості органічні сполуки на поверхні планети.

Місце посадки марсохода Perseverance у кратері Джезеро має величезні перспективи для виявлення слідів життя. Цей висохлий озерний басейн містить велику кількість мінералів, включаючи карбонати, глину та сульфати. Ці мінерали можуть потенційно зберігати органічні речовини і навіть ознаки колишніх або теперішніх живих організмів.

Що відомо про відкриття

Оснащений найсучаснішим приладом SHERLOC, скануючим ультрафіолетовим раманівським спектрометром, встановленим на маніпуляторі, марсохід успішно склав карту розподілу органічних молекул і мінералів на поверхні марсіанських порід. Після аналізу сигнали, виявлені приладом, співпали з молекулами, пов'язаними з процесами, пов'язаними з водою.

Це свідчить про те, що вода могла відігравати вирішальну роль у виникненні різноманітних органічних речовин на Марсі. Отже, елементи, необхідні для зародження життя, могли зберігатися на планеті протягом тривалого періоду, що кидає виклик попереднім припущенням.

Відкриття вчених знаменує собою значний прогрес у дослідженні Марса і слугує відправною точкою для майбутніх наукових місій.

Ми знаходимося на самому початку шляху дослідження історії органічного вуглецю Марса. Це неймовірно захоплюючий час для планетології, – розповів Емі Вільямс, астробіолог з Університету Флориди.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?