На саміті у Саудівській Аравії виникли суперечки щодо української формули миру
Категорія
Політика
Дата публікації

На саміті у Саудівській Аравії виникли суперечки щодо української формули миру

На саміті у Саудівській Аравії виникли суперечки щодо української формули миру
Джерело:  online.ua

Як зазначив керівник Офісу президента Андрій Єрмак, на саміті у Саудівській Аравії країнам-учасницям не вдалось погодити всі пункти запропонованої Україною "формули миру".

Джерело: брифінг керівника ОП

Що відомо про суперечки під час мирного саміту у Джидді 

Якби усі країни вже зараз сказали: "Так, ми з усім згодні", то ми би до кінця місяця вже приймали "саміт миру". Є пункти, за якими взагалі нема заперечень, і є ті, за якими діалог триває, - підкреслив Єрмак.

Глава ОП наголосив, що всі беззаперечно підтримали пункт щодо територіальної цілістності України.

Жодних компромісів щодо територіальної цілісності, незалежності і суверенітету не може бути, і багато країн це підкреслювали, - зазначив Єрмак.

Він заявив, що проблемними досі залишаються пункти щодо справедливості, яка включає притягнення до відповідальності російських військових злочинців.

Ще треба працювати із країнами Глобального півдня за важкими пунктами, як-то відповідальність. Але не тому, що вони проти, а тому що вони потребують більше пояснень, як це буде відбуватися, - пояснив керівник ОП.

Чи справді Україна може погодитись на окупацію частини територій Росією  

Єрмак зазначив, що розмови про подальше перебування українських територій під контролем РФ - це маячня і затягування мирного процесу.

Зокрема, у Єрмака запитали, чи дійсною є інформація іноземних ЗМІ про те, що питання виведення російських військ з території захопленої частини України не порушувалося на зустрічі у Джидді, і що це може бути елементом пошуку компромісу.

Це неправда. По-перше, наголошую, що головною метою саміту було обговорення саме української мирної формули. Жодних інших мирних формул не обговорювалося, ні на загальній зустрічі, ні у двосторонніх форматах. Я можу сказати, що я у своєму виступі говорив про виведення військ. І я про це декілька разів говорив на другій частині, коли ми вже обмінювалися коментарями, репліками, - наголосив керівник ОП.

Він зазначив, що всі партнери України дуже чітко висловились стосовно цього.

Я хочу відзначити дуже потужний виступ пана Пльотнера з Німеччини, який дуже чітко говорив про неможливість у будь-якому вигляді замороженого конфлікту. Сьогодні він як ніхто знає, як і мій колега з Франції пан Еммануель Бон - що усі розмови про припинення вогню без обов'язково виведення всіх військ з території України, це є маячнею і це є тільки затягуванням процесу й підготовкою до нових атак на наші території. Про це дуже чітко усі говорили, - підкреслив Єрмак.

Він також закликав не забувати, що неучасть Росії у зустрічі у Джидді стала дуже потужним ударом.

Росія не могла собі уявити, що вона не буде присутня. Ця зустріч є одна із найбільш масштабних, потужних, дипломатичних зустрічей за останній час. І наша позиція була з самого початку - що Росії в Джидді не буде, - зазначив глава ОП.

Керівник ОП запевняє, що усі країни одноголосно дотримуються позиції підтримки суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України, під якими йдеться про міжнародно визначений кордон станом на 1991 рік.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?