Україна очікує більшого залучення Китаю у мирний план після саміту в Саудівській Аравії
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна очікує більшого залучення Китаю у мирний план після саміту в Саудівській Аравії

Україна очікує більшого залучення Китаю у мирний план після саміту в Саудівській Аравії
Джерело:  online.ua

За словами керівника Офісу президента Андрія Єрмака, Україна очікує, що лідер Китаю Сі Цзіньпін візьме участь у наступному мирному саміті щодо врегулювання розв'язаної Кремлем війни до кінця цього року.

Джерело: ОП

Що відомо про участь Китаю у мирному саміті в Саудівській Аравії  

Керівник ОП зазначив, що для України стала несподіванкою участь представника Китаю Лі Хуея у мирному саміті в Саудівській Аравії.

Дуже важлива участь Китаю. Його представник не просто приїхав, але брав активну участь у розмовах, виступав. І після всього китайське МЗС випустило окреме повідомлення про нашу зустріч. Це дуже показово, - підкреслив Єрмак.

Він також наголосив, що після зустрічі в Саудівській Аравії також планується проведення зустрічі радників, після якої Україна прагне організувати Мирний саміт на рівні глав держав.

Зокрема, на цьому саміті очікується присутність лідера КНР Сі Дзінпіна.

Ми працюємо над цим. Очевидно, що коли ми працюємо з "глобальним Півднем", то ми б хотіли залучити до нашої роботи і таких потужних гравців, як лідер Китаю, - повідомив заступник глави МЗС Микола Точицький.

Керівник ОП розповів, що за планом України, після саміту глав держав, мають почати роботи дев’ять окремих груп, які напрацьовуватимуть конкретне наповнення для реалізації дев’яти пунктів української формули миру.

Після цього з напрацьованою аджендою по всіх перших 9-ти пунктах, групи зберуться на другий Мирний саміт, де уже і буде створений конкретний документ, який передбачний десятим пунктом формули "фіксація завершення війни, - наголосив Єрмак.

Що робити з Росією в процесі мирних переговорів 

Єрмак зазначив, що після саміту в Саудівській Аравії Україна планує провести ще два мирних саміта і залучити Москву до переговорів на вирішальному етапі війни.

Перший саміт – установчий, на ньому учасники мають затвердити за основу "формулу миру" Зеленського з 10 пунктів… Другий саміт, підсумковий, повинен буде зафіксувати завершення війни, - пояснив Єрмак.

а словами Єрмака, у проміжку має відбутися кілька самітів за напрямками – за кожним із пунктів "формули миру" президента Володимира Зеленського, де будуть розроблені шляхи їх виконання.

Єрмак натякнув, що фінальний саміт може передбачати участь Росії.

Ми не обговорювали у Джидді будь-які терміни можливих переговорів з Росією. Але на момент закінчення війни необхідно буде залучати Росію, - зазначив керівник ОП.

Єрмак підкреслив, що без виконання пункту про виведення військ Росією з України цей план – неможливий.

І нас у цьому підтримали… Зокрема, представник Німеччини чітко сказав: ми не можемо допустити навіть думки про заморожений конфлікт та про те, що не будуть виведені війська, - наголосив глава ОП.

При цьому, за словами заступника керівника ОП, Ігоря Жовкви, Україна не погодиться на внесення змін у запропоновану президентом Володимиром Зеленським "формулу миру".

Але, безумовно, буде зміна тактики. Саме для цього ми зараз проводимо переговори з партнерами, такі як зустріч у Джидді. Виконання перших 9 пунктів має призвести нас до пункту 10. Сподіваюся, до того часу вже буде капітуляція Росії. На цьому пункті потрібні переговори, але на цих переговорах ми не будемо сам на сам з РФ, а поруч з нами будуть партнери, - пояснив Жовква.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?