На Шрі-Ланці протестувальники захопили резиденцію президента
Категорія
Світ
Дата публікації

На Шрі-Ланці протестувальники захопили резиденцію президента

На Шрі-Ланці протестувальники захопили резиденцію президента
Джерело:  online.ua

Шрі-Ланку охопили масові протести через фінансову кризу та дефіцит іноземної валюти в країні, що призвело до нестачі продуктів харчування та пального.

Джерело:  Reuters

Що відбувається на Шрі-Ланці 

Протестувальники штурмували резиденцію президента країни Готабаї Раджапакси та захопили її.

Тисячі демонстрантів в Коломбо прорвали поліцейські барикади і увірвалися в офіційну резиденцію президента.

Люди, одягнені в каски і накриті прапорами, вигукували гасла проти Раджапакса, пересуваючись територією президентської резиденції.

Джерела агентства в Міністерстві оборони повідомили, що президента перемістили з резиденції в п'ятницю, аби гарантувати його безпеку напередодні запланованого на вихідні мітингу.

Готабая Раджапакса (фото - wikimedia.org)

За словами свідка, поліція стріляла в повітря, але не змогла зупинити розлючений натовп, що оточував резиденцію.

Щонайменше 21 людину, в тому числі двох поліцейських, були поранено і госпіталізовано під час протестів.

Острів з населенням 22 мільйони осіб бореться з гострою нестачею іноземної валюти, через яку обмежений імпорт основних видів палива, харчових продуктів і ліків. Країна занурена в найважчу економічну кризу з моменту здобуття незалежності в 1948 році.

Багато хто звинувачує в занепаді країни президента Готабая Раджапакса. На в основному мирних протестах, що почалися в березні, вимагали його відставки.

Невдоволення посилилося в останні тижні, оскільки припинилися поставки палива. Це призвело до закриття шкіл, видачі норми палива для основних служб країни.

Інфляція в червні досягла 54,6%, в квітні Міністерство фінансів Шрі-Ланки призупинило виплати за зовнішнім боргом і попередило інвесторів про дефолт.

Шрі-Ланка веде переговори з Міжнародним валютним фондом про допомогу в розмірі 3 мільярдів доларів, реструктуризацію частини зовнішнього боргу і збір коштів з багатосторонніх і двосторонніх джерел для пом'якшення дефіциту валюти.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?