На території ЗАЕС протягом ночі пролунало більше 10 вибухів
Категорія
Україна
Дата публікації

На території ЗАЕС протягом ночі пролунало більше 10 вибухів

На території ЗАЕС протягом ночі пролунало більше 10 вибухів
Джерело:  online.ua

У звіті представників моніторингової місії МАГАТЕ зазначається, що протягом ночі на території Запорізької АЕС пролунало більше 10 потужних вибухів. 

Джерело: звіт МАГАТЕ

Що відомо про наслідки обстрілів окупантами ЗАЕС 

У звіті МАГАТЕ наголошується, що внаслідок обстрілів пошкодження отримали деякі будівлі на території станції та певне обладнання.

Однак, як зазначають у моніторинговій місії, пошкодження не є критичними для ядерної безпеки станції.

Минулої ночі та сьогодні вибухи сколихнули територію Запорізької АЕС. Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС повідомляють про понад десять вибухів від очевидного обстрілу та пошкодження деяких будівель, систем і обладнання, але поки що жоден із них не є критичним для ядерної безпеки, - зазначається у звіті МАГАТЕ.

При цьому даних про постраждалих не надходило.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі вже відреагував на інцидент, закликавши обидві сторони конфлікту якнайшвидше домовитися та запровадити зону ядерної безпеки та безпеки навколо ЗАЕС.

Новини від нашої команди надзвичайно тривожні. На майданчику цієї великої атомної електростанції сталися вибухи, що абсолютно неприпустимо. Хто б не стояв за цим, це має бути негайно припинено, - зазначив Гроссі.

Між тим представники Головного управління розвідки Міноборони України заявили, що кремлівські спецслужби вже готують серію терактів на об'єктах критичної інфраструктури в Білорусі, зокрема, на АЕС.

Відомо, що найближчим часом на території білорусі заплановано проведення низки терактів – штучно спровокованих техногенних катастроф на об’єктах критичної інфраструктури. Місце проведення імовірних "інцидентів" – території, що межують з кордонами країн ЄС та України, зокрема гродненської та брестської областей. Одна з головних цілей – білоруська атомна електростанція "Островець". Розробкою та реалізацією "проекту" займаються російські спецслужби. Натомість, білоруський КДБ просто поставлений до відома, - наголосили у ГУР.

За даними розвідки, Росія традиційно планує призначити "відповідальними за теракти" громадян країн НАТО та України, які начебто будуть перевдягнені у білоруську військову форму.

Зазначається, що підрозділи білоруських КДБ, МВС та прикордонних військ вже привели в стан підвищеної бойової готовності.

ГУР МОУ наголошує, що таким чином Росія хоче прискорити втягування білоруської армії у війну в Україні на боці окупантів.

АЕС "Островець" побудовано режимом Лукашенка у 2020 році за російським проектом і на російські гроші.

Міжнародні експерти відзначають, що будівництво відбулось з грубими порушеннями технологічних та екологічних норм.

Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо безпеки на білоруській атомній електростанції "Островець" та висловив глибоке занепокоєння у зв’язку початком її комерційної експлуатації.

Одразу після запуску в роботу на АЕС сталося кілька серйозних аварій з вибухами обладнання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?