На Землю падає китайська космічна ракета — наскільки вона небезпечна
Категорія
Технології
Дата публікації

На Землю падає китайська космічна ракета — наскільки вона небезпечна

На Землю падає китайська космічна ракета — наскільки вона небезпечна
Джерело:  online.ua

На Землю падають уламки китайської космічної ракети, яка вийшла з-під контролю. За її падінням уважно стежать у всьому світі. У Пентагоні вже висловили побоювання, що уламки можуть впасти на населені райони, Пекін же стверджує, що ризик можливого збитку при падінні уламків надзвичайно низький.

Джерело: ВВС

За прогнозами експертів, китайська космічна ракета впаде на Землю в ніч на 9 травня. Значна її частина, як передбачається, згорить в атмосфері, але залишаться і незгорілі деталі, які можуть бути досить великими та можуть впасти на земну поверхню. Через те, що падіння повністю неконтрольоване, розрахувати точну траєкторію падіння неможливо, тим більше, що Китай тримає всі характеристики ракети в строгому секреті.

Куди може впасти китайська ракета

За прогнозами астрофізиків, уламки ракети можуть долетіти до Нью-Йорка, Мадрида і самого Пекіна, приземлитися в Чилі або в новозеландському Веллінгтоні. Вони розраховують, що уламки все ж таки впадуть в океані і нікому не зашкодять.

В "Роскосмосі" прогнозують, що китайська ракета може впасти в будь-якій точці екваторіальної чи тропічної зон планети, включаючи території США, Австралії, південну частину Євразії, всю Африку і практично повністю Південну Америку.

Куди може впасти китайська ракета - інфографика "Роскосмос"

Китайська ракета падає на Землю - реакція США

У Пентагоні стурбовані тим, що великі уламки 22-тонної китайської ракети можуть завдати шкоди людям. Військові США звинувачують Пекін в халатності, але при цьому запевняють, що поки не планують збивати китайську космічну ракету, хоча мають для цього всі можливості.

"Ми не збираємося збивати ракету. Ми сподіваємося, що вона досягне поверхні в такому районі, де не зможе завдати нікому шкоди, наприклад в океані або де-небудь ще", - прокоментував ситуацію міністр оборони США Ллойд Остін.

З Білому домі не хочуть випереджати події. В команді американського лідера Джо Байдена поки не говорять, чи буде Вашингтон домагатися отримання від Пекіна компенсації, якщо Штати понесуть будь-які збитки в результаті некерованого падіння китайської ракети-носія CZ-5B.

Як реагує Китай на падіння ракети

Офіційний Пекін запевняє, що людям не варто хвилюватися через падіння ракети CZ-5B. За їх словами, падіння ракетних уламків є "звичним явищем", а повідомлення Пентагону про небезпеку уламків - просто "роздування загрози Китаю".

У КНР переконані, що велика частина конструкції 22-тонної ракети згорить при вході в атмосферу, а частина уцілілих уламків впаде в океан або на безлюдні території.

Коротко про запуск CZ-5B в космос

  • 29 квітня Китай запустив в космос базовий модуль своєї орбітальної станції "Тяньгун-3" - влада КНР планують розгорнути її до 2022 року.

  • Це найбільший космічний апарат, створений в Китаї. Його довжина становить 16,6 м, а діаметр - 4,2 м. У ньому буде розташовуватися житло космонавтів і центр контролю та управління.

  • На низьку навколоземну орбіту модуль доставила ракета-носій "Чанчжен-5В"

  • Центральна частина ракети вагою 20 тонн зараз обертається навколо Землі і вже в найближчі дні впаде - де саме це станеться, невідомо.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?