NASA заблокувало мільярдну угоду з Маском по висадці людей на Місяць
Категорія
Технології
Дата публікації

NASA заблокувало мільярдну угоду з Маском по висадці людей на Місяць

NASA заблокувало мільярдну угоду з Маском по висадці людей на Місяць
Джерело:  online.ua

Амбіційні плани мільярдера і гендиректора аерокосмічної компанії SpaceX Ілона Маска висадити людей на Місяць вже в 2024 році опинилися на грані зриву. NASA призупинило мільярдний контракт з SpaceX через скарги компаній Blue Origin Джеффа Безоса і Dynetics.

Джерело: Reuters

Що буде далі з контрактом NASA і SpaceX поки невідомо. Відновити програму зможуть лише за рішенням Разрахункової палати США, яке обіцяють оприлюднити не пізніше 4 серпня. До цього моменту компанія Ілона Маска SpaceX повинна припинити будь-яку роботу, пов'язану з контрактом.

Скандал навколо місячного контракту NASA і SpaceX

Скандал навколо місячного контракту NASA і SpaceX на суму 2,9 млрд доларів виник після того, як компанія Blue Origin мільярдера Джеффа Безоса вирішила опротестувати перемогу компанії Ілона Маска в тендері в Рахунковій палаті США. В Blue Origin заявили, що NASA надали SpaceX можливість переглянути свою заявку, чого не дали зробити іншим компаніям. Також в компанії Безоса стверджують, що рішення NASA розширює "монополістичний" контроль SpaceX в освоєнні космосу.

"Це рішення виключає можливості для конкуренції, значно звужує базу постачання і не тільки затримує, а й загрожує поверненню США на Місяць. Тому ми подали скаргу", ㅡ заявили представники Blue Origin.

За можливість взяти участь в місячній програмі боролася також компанія Dynetics зі штату Алабама. Вона також подала скаргу.

Місячна програма Артеміда - що відомо про місію

Два роки тому команда колишнього президента США Дональда Трампа поставила перед NASA завдання здійснити першу посадку космічного корабля місії Artemis з екіпажем на борту до 2024 року. В рамках програми на поверхню супутника Землі планують висадити першу жінку і чоловіків. Мета програми полягає в організації наукових досліджень і пошуку економічних вигод від використання Місяця. Йдеться, зокрема, про перетворення супутника на майданчик для подальшого дослідження Марса.

До місії приєдналися вже 10 країн, серед них є і Україна. Засновники програми розраховують, що "Артеміда" стане найширшої і найрізноманітнішою міжнародною програмою дослідження космосу людиною в історії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?