Надувається бульбашка нерухомості: аналітики пояснили, чи повториться криза 2008 року
Категорія
Економіка
Дата публікації

Надувається бульбашка нерухомості: аналітики пояснили, чи повториться криза 2008 року

Надувається бульбашка нерухомості: аналітики пояснили, чи повториться криза 2008 року
Джерело:  online.ua

Економісти Oxford Economics звертають увагу на те, що глобальний ринок нерухомості вже розігрівся настільки, що не здатен підтримувати нинішнє зростання. 

Джерело: yahoo!finance

Експерти відповіли, чи може повторитися криза 2008 року

За словами аналітиків, ціни на житло в розвинених країнах можуть бути завищені приблизно на 10%. Вони дійшли висновку, що цей "бум нерухомості" є одним з найбільших протягом останніх 30 років - таку думку озвучив економіст Адам Слейтер.

У дослідженні йдеться про те, що останній бум був у 2006 році. Тоді ціни були завищені на 13 – 15%. Ні для кого не секрет, що все закінчилося все фінансовою кризою 2008 року.

Аналітики уже назвали дві головні причини, чому ціни на нерухомість почалис стрімко зростати:

  • низькі відсоткові ставки у США, Європі та інших розвинених економіках світу.

  • високі заощадження населення у зв'язку з урядовою підтримкою на фоні коронавірусу.

За словами Слейтера, незабаром ринок житла може пережити різке падіння цін.

"Є підстави вважати, що чим довше триває бум на ринку нерухомості, тим більший ризик великого падіння в ціні. Найризикованішими ринками вважаються Нідерланди, Канада, Швеція, Німеччина та Франція", – каже економіст.

Експерт прогнозує, що наслідки не будуть настільки болючими, як під час кризи 2008 року, оскільки ринок у кращому становищі.

Чого очікувати в Україні

Ні для кого не секрет, що Україна не є високорозвиненою економікою, а тому цей прогноз не стосується прямо українського ринку нерухомості.

"Проте й в Україні можуть відчутно зрости ціни на нерухомість. Законопроєкт №5600 пропонує підняти податок для фізичних осіб на продаж третього за рік об'єкту нерухомості до 18%, а для юридичних осіб – ввести ПДВ у розмірі 20% на кожну купівлю нерухомості", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?