NASA показало видовищне відео найпотужнішого спалаху на Сонці
Категорія
Технології
Дата публікації

NASA показало видовищне відео найпотужнішого спалаху на Сонці

NASA показало видовищне відео найпотужнішого спалаху на Сонці
Джерело:  online.ua

Цього тижня на Сонці зафіксовано підвищену активність - відбулася серія сплесків випромінювання, яка завершилася найпотужнішим спалахом найвищого класу Х. NASA зняло на відео найпотужніший спалах на Сонці і приурочило його до Хелловіна, який відзначає весь світ 31 жовтня.

Джерело: сайт NASA

Це був другий спалах X-класу у 25-му сонячному циклі, який розпочався у грудні 2019 року. Землю вже накрило магнітною плазмою після зростання сонячної активності, що викличе найбільші за кілька років магнітні бурі.

Відео сонячного спалаху зняла космічна Обсерваторія сонячної динаміки NASA Solar Dynamics Orbiter в період з 25 по 28 жовтня. 28 жовтня найбільша з активних областей випустила значний спалах, пік якого припав на 11:35 за північноамериканським східним часом.

"Яскравіше мерехтливого привиду, швидше, ніж помах хвоста чорної кішки, Сонце зачарувало нас якраз до Хелловіна", - описали подію в NASA.

Чим небезпечний спалах на Сонці і чого чекати далі?

28 жовтня 2021 року на Сонці було зафіксовано 14 спалахів, у тому числі два спалахи класу M і один спалах максимального класу X. Цей спалах класифікований як X1, тобто відноситься до нижньої межі класу X. Експерти звертають увагу на те, що за останні 4 року на Сонці зареєстровано лише один спалах класу X - це був другий.

Вони попереджають про неминучість майже максимального удару, який може завдати спалах такої сили. Основний удар по Землі припаде, коли плазмові хмари досягнуть Землі. За прогнозами, перший контакт магнітного поля Землі із сонячною плазмою стався 30 жовтня. Через це протягом щонайменше двох діб відбуватимуться безперервні геомагнітні обурення різної інтенсивності.

Пікові значення коливань, за попередніми оцінками, відповідатимуть магнітним бурям рівня 3. За сукупністю сили та тривалості ці магнітні бурі стануть найбільшими за останні кілька років.

Експерти кажуть, що подальший розвиток подій на Сонці передбачити зараз неможливо. Якщо викиди магнітного поля припиняться, то вже за кілька днів активність Сонця повернеться до норми. В іншому випадку активність може продовжити наростати.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?