NASA розробили біопринтер для друку медичних бинтів з клітинами шкіри
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

NASA розробили біопринтер для друку медичних бинтів з клітинами шкіри

NASA розробили біопринтер для друку медичних бинтів з клітинами шкіри
Джерело:  online.ua

Інженери Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) розробили біопринтер, що може друкувати бинт з використанням шкіри астронавтів, які перебувають на МКС.

Джерело: NASA

Принтер для бинтів з клітинами шкіри

В умовах невагомості звичайні бинти є доволі неефективними, тому винахід інженерів спростить загоєння ран у космосі.

Власні клітини тіла можуть бути вилучені з крові та жирової тканини перед початком космічної місії, і в разі невідкладної ситуації можна отримати негайне лікування без будь-якої затримки. У зв’язку з цим персоналізований пластир для загоєння ран у космосі матиме велику користь і є важливим кроком для подальшої персоналізованої медицини, - зазначили в NASA.

Метою проєкту інженери називають розробку портативного біопринтера, який може покривати рану на шкірі шляхом нанесення біочорнила, що утворює тканину. Вона діє як пластир і прискорює процес загоєння ран.

Такий персоналізований пластир для загоєння ран також має велику користь на Землі. Оскільки клітини забираються у пацієнта, відторгнення імунною системою малоймовірне, що дозволяє безпечно проводити регенеративну та персоналізовану терапію.

Принтер має вигляд пістолета, який заправляють біочорнилом з клітинами астронавта. Потім чорнило змішується з клітинами і виходить матеріал схожий на дуже міцний бинт.

Надрукований бинт дуже швидко висихає, тож працювати також починає одразу після нанесення на рану чи опік.

Астронавтам, що зараз перебувають на МКС вже відправили партію біопринтерів. Вони будуть першими тестувальниками девайсу.

Фото - nasa.gov

Запуск українського супутника

Нагадаємо, що 13 січня на орбіту Землі вийшов український супутник «Січ-2-1». Запуск космічного апарата було заплановано в рамках місії Transporter 3. Відповідно до умов договору компанія ISILAUNCH відповідає за інтеграцію місії, а SpaceX є провайдером пускових послуг.

Супутник "СІЧ-2-30" призначений для дистанційного зондування Землі, тобто для фотозйомки поверхні. Роздільна здатність його камер дозволить розрізнити кожен будинок, захоплення становить 46,6 км, що важливо для точного складання карт. Маса супутника близько 200 кг.

Даними, які будуть надходити з супутника, зможуть скористатися вчені та розвідка.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?