NASA зупинило контракт зі SpaceX щодо створення місячного корабля
Категорія
Технології
Дата публікації

NASA зупинило контракт зі SpaceX щодо створення місячного корабля

NASA зупинило контракт зі SpaceX щодо створення місячного корабля
Джерело:  online.ua

Ще 16 квітня 2021 року космічна компанія відомого винахідника Ілона Маска SpaceX отримала контракт на розробку модуля для посадки на Місяць, однак напередодні агентство NASA неочікувано для всіх вирішило призупинити дію цього контракту.

Джерело:  Space News

NASA призупинило контракт зі SpaceX

Дане рішення космічного агентства передбачає, що компанія Ілона Маска повинна припинити будь-яку діяльність, пов’язану з контрактом в рамках місячної програми.

Згідно з останніми даними, рішення про продовження або скасування контракту з’явиться не пізніше як 4 серпня 2021 року. Саме до цього терміну з ситуацією має намір розібратися Рахункова палата Штатів.

"Майже відразу після того, як NASA обрало SpaceX для розробки місячного модуля, Blue Origin Джеффа Безоса подала скаргу у Рахункову палату США проти рішення NASA.Юристи глави Amazon стверджували, що NASA змінило умови конкурсу, скоротивши бюджет та вчасно не попередило учасників про ці зміни. Через це компанії-учасниці не отримали можливість внести корективи у свої пропозиції", - йдеться в повідомленні видання.

За словами юристів Джеффа Безоса, керівництво NASA надало "необґрунтовану перевагу" Starship. Що важливо розуміти, після Blue Origin протест подав і третій учасник конкурсу – компанія Dynetics.

Подробиці конкурсу щодо розробки місячного лендера для NASA

З трьох команд космічне агенство повинне було присудити перемогу двом, щоб спонукати конкуренцію між ними.

Цінові пропозиції учасників:SpaceX – 2,89 мільярда доларів.National Team – 5,99 мільярда доларів.Dynetics – за словами інсайдерів. 10 мільярдів доларів."Однак в 2021 році Конгрес Штатів виділив на програму лише 850 мільйонів доларів, хоча NASA давало запит на 3,3 мільярда на 2021 рік, щоб опинитися на Місяці у 2024 році. Потрапивши в умови недофінансування космічне агентство США вирішило змінити концепцію: буде лише один переможець, а не два", - зазначає видання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?