НАТО екстрено скликає засідання через загострення в Афганістані
Категорія
Світ
Дата публікації

НАТО екстрено скликає засідання через загострення в Афганістані

НАТО екстрено скликає засідання через загострення в Афганістані
Джерело:  online.ua

13 серпня посли НАТО терміново збираються на зустріч з метою обговорення ситуації в Афганістані, яка почала стрімко загострюватися у зв’язку з наступом "Талібану".

Джерело: інформаційна агенція AFP  з посиланням на власні анонімні джерела

Члени НАТО збираються на засідання через загострення в Афганістані

Що важливо розуміти, після виведення міжнародних збройних сил ситуація в Афганістані серйозно погіршилася, таліби за короткий проміжок часу захопили столиці 12 афганських провінцій і продовжують наступ.

За словами очільника Міністерства закордонних справ Дмитра Кулеба, в Афганістані на цей час перебуває не більше 100 громадян України і поки що вони не зверталися з проханням допомогти їм покинути країну.

Окрім того, український міністр порадив громадянам не відвідувати Афганістан і негайно покинути територію країни, якщо вони перебувають там.

Влада Європейського союзу закликає рух "Талібан" негайно зупинити наступ і попереджає про ізоляцію і невизнання в разі захоплення влади в Афганістані.

Що важливо розуміти, відтоді як на початку травня сили НАТО оголосили про свій вихід з Афганістану, "Талібан" активізував свій наступ, число жертв серед цивільного населення почало зростати.

Ситуація в Афганістані після виведення військ США

  • США з 25 квітня виводять війська з Афганістану. При цьому президент США Джо Байден пообіцяв продовжувати надавати владі Афганістану економічну, гуманітарну та іншу допомогу.

  • Процес виведення американських військ з Афганістану завершено майже повністю. Всі солдати НАТО вже покинули країну.

  • Відразу ж після виведення військ США і НАТО таліби почали активно захоплювати міста країни.

  • Буквально за п’ять днів їм вдалося взяти під свій контроль 9 столиць провінцій. Це столиці провінції Німруз, Джаузджан, Сарі-Пуль, Кундуз, Тахар, Саманган, Фарах, Баглан і Бадахшан.

  • Бойовики загрожують захопити столиці 11 провінцій і намагаються позбавити уряд підтримки з боку північних регіонів країни.

  • За різними даними, терористи захопили від 56% до 85% території Афганістану.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?