НАТО і Байден вирішили піти на неочікувані поступки Путіну
Категорія
Політика
Дата публікації

НАТО і Байден вирішили піти на неочікувані поступки Путіну

НАТО і Байден вирішили піти на неочікувані поступки Путіну
Джерело:  online.ua

14 червня на саміті НАТО планують прийняти рішення про відмову від розгортання в Європі ядерних ракет наземного базування. Таким чином в Альянсі хочуть розрядити політичну напруженість перед зустріччю президента США Джо Байдена і главою Кремля Володимиром Путіним на саміті в Женеві 16 червня.

Джерело: Defense News

В Європі і в Сенаті США вже підтвердили план НАТО щодо відмови від розміщення ядерних ракет наземного базування. Але для цієї відмови потрібне остаточне схвалення Байдена.

За даними джерела, Байден нібито готовий підтримати рішення НАТО і вже заручився підтримкою прибічників контролю за озброєннями з числа колишніх військових, юристів, чиновників. У той же час частина конгресу США критикує імовірну заборону на розміщення ядерних ракет в Європі. Старший науковий співробітник Інституту Хадсона Тім Моррісон, який курирував питання ядерного стримування при адміністрації Трампа, вважає, що рішення НАТО може позбавити Вашингтон важелів впливу на Москву на майбутніх переговорах Путіна і Байдена.

"Якщо це одностороння поступка Росії, це жахлива ідея, і якщо це двостороння поступка, це не набагато краще, тому що Росії не можна довіряти. Навіщо нам відмовлятися від переваги, яка нам може знадобитися в майбутньому, щоб відреагувати на войовничі дії Росії?", - пояснив Моррісон.

Байден обговорив з генсеком НАТО подальші відносини з Росією

Як відомо, до саміту НАТО Байден вже обговорила порядок денний заходу і подальші плани по Росії з генсеком Альянсу Єнсом Столтенбергом. Вони домовилися дотримуватися позиції стримування Росії, але одночасно і прагнути до вибудовування діалогу з Москвою.

У Кремлі тим часом продовжують звинувачувати НАТО в "зловмисних планах" щодо Москви. Кажуть, що Північно-Атлантичний альянс всупереч домовленостям розширюється на схід і наближається до кордонів Росії, а також "порушує принцип неподільності безпеки".

Напередодні посольство Росії в США звинуватило НАТО в "брязкання зброєю" на навчаннях Baltops в Балтійському морі.

"Застосування Пентагоном в маневрах Baltops бомбардувальників B-52H, які можуть нести ядерну зброю, - чергова провокація. Подібне брязкання зброєю нагнітає напруженість в Європі", - заявили російські дипломати.

Путін готується до війни з НАТО

Путін не виключає військового протистояння з НАТО. Він уже доручив Міноборони РФ створити 20 нових військових з'єднань і частин для "адекватного протистояння НАТО". У поточному році в російські війська також поставлять близько 2 тисяч одиниць зброї.

Глава російського Міноборони Сергій Шойгу пояснював, що нові військові частини сформують в Західному військовому окрузі. Саме там, як заявив Шойгу, нібито зростає військова загроза з боку НАТО і США - нарощується інтенсивність польотів стратегічної авіації і присутність бойових кораблів з крилатими ракетами, а також зростає число навчань.

При цьому Росія і Білорусь активно готуються до спільних навчань "Захід-2021", які пройдуть у вересні. Як зазначив Шойгу, з червня військові двох країн приступлять до виконання комплексу завдань в рамках спільних навчань спеціальних військ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?