НАТО відреагував на загострення між Сербією та Косово
Категорія
Світ
Дата публікації

НАТО відреагував на загострення між Сербією та Косово

НАТО відреагував на загострення між Сербією та Косово
Джерело:  online.ua

Керівництво НАТО невідкладно закликало Сербію і Косово негайно повернутися до діалогу і знизити напругу через ситуацію на пунктах пропуску на кордоні. З такою заявою виступила речниця генсека НАТО Єнса Столтенберга, Оана Лунгеску.

Джерело: сайт НАТО

У НАТО закликали Косово і Сербію до негайної деескалації

"НАТО закликає до негайної деескалації на півночі Косова. Ми наполегливо закликаємо Белград і Приштину проявляти стриманість, уникати односторонніх дій і повернутися до діалогу", - наголосила Оана Лунгеску.

За словами речниці Альянсу, мандат сил KFOR під егідою НАТО як і раніше полягає в гарантуванні безпечних і надійних умов та свободи пересування для всіх громад.

Що відомо про загострення між Сербією та Косово

Як уже згадувалося раніше, два пункти перетину кордону між Косовом і Сербією з 20 вересня заблоковані косовськими сербами, які виступають проти вимоги змінювати сербські номери на косовські під час в’їзду до Косова.

"На двох заблокованих переходах присутні косовські спецпризначенці, ситуацію контролюють співробітники правоохоронної місії ЄС EULEX, над пунктами пропуску кружляє вертоліт міжнародних сил з підтримки миру KFOR", - йдеться в повідомленні.

24 вересня офіційно стало відомо, що Сербія привела війська, розташовані на військових базах біля Косова, у стан підвищеної бойової готовності на тлі напруги на кордоні.

За словами лідера Сербії Александра Вучича, для того, щоб розпочати перемовини з Косовом, ситуація повинна повернутися до стану, який був до 20 вересня.

Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті закликав громадян Сербії, які зібралися біля прикордонних переходів Яриньє та Брняк, розчистити заблоковані дороги.

Як стверджує політик, він готовий до зустрічі з главою Сербії Александаром Вучичем у разі запрошення Європейського Союза. Також в Косово запевняють, що скасують міру взаємності у питанні номерних знаків, якщо Белград зробить те ж саме.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?