Нацбанк підвищив облікову ставку з 10% до 25%
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нацбанк підвищив облікову ставку з 10% до 25%

Нацбанк підвищив облікову ставку з 10% до 25%
Джерело:  online.ua

Національний банк вперше від початку повномасштабного вторгнення Росії змінив облікову ставку й підвищив її з 10% до 25%.

Джерело: сайт НБУ

2 червня НБУ підвищив облікову ставку з 10% до 25%

За словами представників регулятора, вони розглянули декілька сценаріїв й ухвалили рішення про підвищення облікової ставку одразу на 15 в. п. до 25%, – це офіційно підтвердив очільник НБУ Кирило Шевченко. Він звернув увагу на те, що незначне підвищення ключової ставки не мало б значного впливу на фінансово-економічну систему через обмежену дієвість механізму монетарної трансмісії під час війни.

Вважається, що це б сформувало очікування подальших підвищень облікової ставки й відповідно вичікувальну позицію вкладників і незначний інтерес до гривневих активів. Також для пожвавлення інтересу до гривневих активів їхні дохідності мають перевищувати очікувані показники інфляції, - йдеться в повідомленні.

Команда Нацбанку розраховує на те, що рішення про підвищення облікової ставки до 25% буде достатнім для послаблення тиску на валютному ринку та стабілізації інфляційних очікувань, що в перспективі створить передумови для переходу до циклу зниження облікової ставки.

Фото - скриншот

Ба більше, наголошується, що НБУ розширив коридор відсоткових ставок за монетарними операціями з банками, щоб створити додатковий простір для пожвавлення міжбанківського ринку. З 3 червня ставка для кредитів рефінансування дорівнюватиме обліковій ставці плюс 2 в. п., а для депозитних сертифікатів – ставці мінус 2 в. п.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?