Науковці б'ють на сполох через катастрофічне скорочення популяцій диких тварин
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці б'ють на сполох через катастрофічне скорочення популяцій диких тварин

Ведмеді
Джерело:  The Washington Post

У новому дослідженні науковців з Всесвітнього фонду дикої природи зазначається, що останні 50 років вдбулось катастрофічне скорочення популяцій диких тварин.

Головні тези:

  • Протягом останніх 50 років популяції диких тварин зменшились на 73%, що становить серйозну загрозу для екосистем та людського добробуту.
  • Глобальне скорочення популяцій диких тварин призводить до руйнування природних середовищ та послуг, які люди отримують від природи.
  • Основними причинами зменшення чисельності диких тварин є вирубка лісів, будівництво інфраструктури і використання земель для виробництва харчових продуктів.
  • Невідкладні заходи потрібно вживати у сфері споживання тваринного білка та у вирішенні проблеми винищення диких тварин.
  • Світові спільноті потрібно спільно діяти, щоб зупинити скорочення популяцій диких тварин та зберегти живу планету для майбутніх поколінь.

Що відомо про стрімке скорочення популяцій диких тварин у світі

Зазначається, що за останні півстоліття популяції диких тварин по всьому світу скоротились на 73%.

Так, Фонд спільно з Лондонським зоологічним товариством проводить відстеження 5 тис 495 видів амфібій, птахів, риб, ссавців і рептилій по всьому світу за допомогою бази даних "Індекс живої планети", яка фіксує рівень винищення популяцій диких тварин внаслідок людської діяльності.

У новому звіті вказується, що популяції прісноводних видів скоротились в середньому на 85%, наземних — на 69%, а морських — на 56% у період між 1970 та 2020 роками.

Людство катастрофічними темпами винищує популяції диких тварин
Сніговий барс

Це дійсно вказує нам на те, що тканина природи розпадається, — підкреслила наукова співробітниця WWF Ребека Шоу.

Які наслідки матиме стрімке скорочення популяцій диких тварин

Вона попередила, що глобальне скорочення популяцій диких тварин внаслідок людської діяльності матиме подальші каскадні наслідки.

Популяції хребетних тварин підтримують здоров'я екосистем і послуги, які ми отримуємо від них, такі як стабільний клімат, рясна і чиста вода, здорові ґрунти для вирощування продуктів харчування, продуктивне рибальство, яке забезпечує людей білком. Якщо ви спостерігаєте таке скорочення популяцій хребетних по всьому світу, то з часом у вас виникнуть проблеми з підтримкою та збереженням здоров'я і добробут людей, — пояснює Ребека Шоу.

У Всесвітньому фонді дикої природи підкреслюють, що найбільше скорочення видів диких тварин зафіксовано на території Південної Америки та Карибському басейні — у середньому на 95%, після цього йдуть Африка, (76%), Азія і Тихоокеанський регіон (60%).

Автори звіту пояснюють, що на європейському континенті, у Центральній Азії та Північній Америці, де популяції диких тварин скоротились більш ніж на третину, природа у великих масштабах була винищена ще до 1970 року.

Аналітики підкреслюють, що руйнування територій, на яких мешкають дикі тварини, було спричинене будівництвом інфраструктури з виробництва харчових продуктів, а також масштабною вирубкою тропічних лісів.

У звіті зазначили, що приблизно 40% усіх придатних для життя земель на планеті люди використовують для виробництва харчових продуктів. 

Щоб зберегти живу планету, на якій процвітають люди і природа, нам потрібні дії, які відповідають масштабам виклику, — наголошують автори звіту.

Ребека Шоу підкреслила, що люди теж можуть вплинути на вибір продуктів, особливо споживати меншу кількість тваринного білка.

Настав час діяти, і це мають бути масштабні дії, узгоджені та зосереджені як на кліматі, так і на природі, щоб змінити ці тенденції, — підкреслила Ребека Шоу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?