Науковці б'ють на сполох через ще одну катастрофічну загрозу для людства
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці б'ють на сполох через ще одну катастрофічну загрозу для людства

злива, гроза
Джерело:  online.ua

Учені з Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін попереджають про те, що на тлі глобального потепління інтенсивність і частота екстремально сильних опадів буде збільшуватися в геометричній прогресії. Це означає, що населення Землі зіткнеться ще з однією серйозною проблемою — катастрофічними зливами.

Глобальне потепління стає причиною дедалі більшої кількості загроз

Науковці звертають увагу на те, що таке різке зростання кількості опадів стане серйозним ударом для економіки та соціальній стабільності держав в різних куточках світу.

Ні для кого не секрет, що рекордні зливи тісно пов'язані, до прикладу, із повенями та доступністю питної води.

Окрім масштабних фінансових втрат, також можливі чисельні жертви серед населення планети.

Вчені також додали, що вплив клімату на суспільство вдалося оцінити та проаналізувати за допомогою кліматичних моделей.

Тепер наші висновки свідчать про те, що ці наслідки можуть бути набагато гіршими, ніж ми думали. Екстремальні опади будуть сильнішими і частішими. Суспільство має бути готовим до цього, – заявив один з авторів дослідження Андерс Леверманн..

Окрім того, наголошується, що метод, який вони застосували, ґрунтується на техніці фільтрації закономірностей, що дозволило їм відокремити, які зміни в кліматичній системі спричинені викидами людини, а які ні.

Злива
Фото: unsplash.com

Тропіки знаходяться у максимальній зоні ризику

Попри те, що на більшості сухопутних територій фіксується зростання як інтенсивності, так і частоти екстремальних погодних явищ, наймасштабніші зміни можна помітити в тропічних регіонах.

Що важливо розуміти, ці зміни відповідають фізичній теорії класичного співвідношення Клаузіуса-Клапейрона 1834 року, яке встановило, що тепліше повітря може утримувати більше водяної пари.

Хороша новина полягає в тому, що це полегшує прогнозування майбутнього екстремальних опадів. Погана новина – буде ще гірше, якщо ми продовжуватимемо підвищувати глобальну температуру, викидаючи парникові гази.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?