Половина Землі увійде в нові кліматичні зони до 2100 року
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Половина Землі увійде в нові кліматичні зони до 2100 року

Половина Землі увійде в нові кліматичні зони до 2100 року
Джерело:  online.ua

Вчені провели моделювання майбутнього Землі до 2100 року та виявили, наскільки сильно поступові зміни температури та опадів можуть змінити клімат на локальному рівні.

Джерело: Science alert

Як зміниться клімат Землі до 2100 року

За словами вчених, кліматичні зміни будуть настільки серйозними, що доведеться перемальовувати карти, створені у 1880-х роках.

Прогнозується, що до кінця століття від 38 до 50% світової суші буде у кліматичній зоні, відмінній від сьогоднішньої, – пише команда дослідників на чолі зі старшим автором кліматологом Полом Дірмейєром.

Ці кліматичні зміни матимуть значні наслідки для екосистем, сільського господарства та людського населення. Багатьом видам доведеться адаптуватися до нових умов, тоді як інші можуть опинитися під загрозою зникнення.

Дослідники очікують, що до 2100 року тропічний клімат пошириться з 23% на 25% суші Землі. Більша частина земної поверхні стане посушливою.

Такі зміни, як показують інші дослідження, можуть похитнути системи виробництва харчових продуктів і поширити хвороби, що передаються комарами, на нові території.

Найбільші кліматичні зрушення очікуються у холодних кліматичних зонах Європи та Північної Америки. До 2100 до 89% Європи і майже 66% Північної Америки можуть перейти в іншу кліматичну зону.

Люди, які мешкають в інших регіонах, таких як Африка, також відчують жар від змін клімату, але в межах своєї існуючої кліматичної зони.

Найбільш відчутним зсув буде у полярній області, яка у 1901-1930 роках покривала 8% суші, але вже скоротилася до 6,5% при підвищенні температури на 1,5 градуса Цельсія.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?