Науковці допускають існування у нашій галактиці понад 100 масивних чорних дір
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці допускають існування у нашій галактиці понад 100 масивних чорних дір

Чорна діра

За словами астрофізиків, серед скупчення зірок під назвою Паломар 5 у галактиці Чумацький Шлях може ховатись більше 100 масивних чорних дір, кожна з яких важить у 20 разів більше за Сонце. 

 

Головні тези:

  • У галактиці Чумацький Шлях припускається наявність понад 100 масивних чорних дір, маси кожної з яких перевищують масу Сонця в 20 разів.
  • Скупчення зірок Паломар 5 є унікальним об'єктом, яке може містити велику кількість чорних дір та допомагає розуміти процеси утворення цих об'єктів.
  • Науковці здійснюють дослідження чорних дір у зоряних скупченнях за допомогою космічної обсерваторії Gaia та моделювання N-тіл для вивчення їх орбіт та еволюції.
  • Чорні діри в скупченнях можуть утворюватися під час вибухів наднових зірок та є важливою складовою кульових скупчень, що розчиняються через мільярд років.
  • Дослідження чорних дір у зоряних скупченнях допомагає розкрити та розуміти великі невідомі в космічних процесах та еволюції галактик.

Що відомо про ймовірну велику кількість чорних дір у галактиці Чумацький Шлях

Зазначається, що скупчення зірок під назвою Паломар 5 простягається на відстань у 30 тис світлових років і розташовується приблизно за 80 тис світових років від Землі.

Науковці часто порівнюють такі скупчення зі "скам’янілостями", вважаючи їх залишками раннього Всесвіту.

Підкреслюється, що скупчення мають сферичну форму і містять від 100 тис до 1 млн дуже старих зірок, деякі з яких утворились на початку формування Всесвіту.

Серед зоряних скупчень у нашій галактиці можуть ховатись десятки масивних чорних дір
Чорна діра

У всіх таких скупченнях більшість зірок утворилась майже одночасно з однієї хмари газу.

Відомо, що у нашій галактиці існує щонайменше 150 таких об’єктів.

Особливу увагу науковців привертають приливні потоки — довгі ріки зірок, які простягаються по небу.

Із розвитком технологій та за допомогою космічної обсерваторії Gaia, яка працює над високоточним картографуванням Чумацького Шляху в трьох вимірах, їх стало набагато простіше знаходити.

Ми не знаємо, як утворюються ці потоки, але одна ідея полягає в тому, що вони є розірваними зоряними скупченнями... Однак жоден із нещодавно відкритих потоків не має пов’язаного з ним зоряного скупчення, тому ми не можемо бути впевнені. Отже, щоб зрозуміти, як утворилися ці потоки, нам потрібно вивчити один із пов’язаною з ним зоряною системою. Паломар 5 — це єдиний випадок, що робить його Розеттським каменем для розуміння формування потоку, і тому ми детально його вивчили, — пояснює астрофізик з Університету Барселони в Іспанії Марк Гілес.

Скупчення Паломар 5 унікальне через свої розміри. Зокрема, команда науковців використала детальне моделювання N-тіл для відтворення орбіт та еволюції кожної зірки в скупченні.

Що відомо про ймовірне розміщення великої кількості чорних дір у зоряних скупченнях

Згідно з розрахунками, популяції чорних дір можуть існувати в центральних областях кульових скупчень.

Кількість чорних дір приблизно втричі перевищує очікувану кількість зірок у скупченні, і це означає, що понад 20% загальної маси скупчення складається з чорних дір. Кожна з них має масу приблизно в 20 разів більшу за масу Сонця, і вони утворилися під час вибухів наднових наприкінці життя масивних зірок, коли скупчення було ще дуже молодим, — зазначає Марк Гілес.

Цей кластер повністю розчиниться через мільярд років. Перед своєю "смертю" він повністю складатиметься з чорних дір, які обертатимуться навколо галактичного центру.

Вважається, що велика частка злиття подвійних чорних дір утворюється в зоряних скупченнях. Великим невідомим у цьому сценарії є кількість чорних дір у скупченнях, що важко обмежити спостереженнями, оскільки ми не можемо побачити чорні діри. Наш метод дає нам спосіб дізнатися, скільки чорних дір є в зоряному скупченні, дивлячись на зірки, які вони викидають, — підкреслює строфізик з Кардіффського університету у Великій Британії Фабіо Антоніні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?