Науковці наблизились до виявлення ознак життя на Марсі
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці наблизились до виявлення ознак життя на Марсі

Марс
Джерело:  Nature

Астрофізики з NASA очікують виявити під замерзлою водою на Марсі мікроби за результатами нового дослідження. 

Головні тези:

  • Астрофізики з NASA розраховують виявити мікробів на Марсі внаслідок досліджень під поверхнею льоду.
  • Дослідження показали, що запорошений лід на Марсі може пропускати достатньо світла для фотосинтезу на глибині до трьох метрів.
  • Наявність соляних покладів та стародавніх озер на Марсі спонукає до припущень про можливість існування органічного життя.
  • Явища танення льоду та утворення калюж під впливом Сонця можуть створювати умови для життя на Марсі, схожі на земні.
  • Європейське космічне агентство зафіксувало дивне випромінювання на Марсі, що може мати ознаки життя.

Що відомо про ймовірність виявлення життя на Марсі

Зазначається, що спеціалісти з NASA підрахували, що кількість світла від Сонця, яке може проходити крізь лід, може бути достатньою для фотосинтезу у неглибоких басейнах талої води під поверхнею.

Вчені дійшли такого висновку за результатами комп'ютерного моделювання.

Так, аналогічні басейни води всередині льоду на Землі буквально кишать життям.

Мова йде про мікроорганізми, які отримують енергію за допомогою фотосинтезу.

Астрофізики з NASA очікують виявлення мікроорганізмів на Марсі
Лід на Марсі

Підкреслюється, що на Марсі існують 2 види льоду. Перший вид — це звична нам замерзла вода, однак також є і льод з вугеклислого газу.

У рамках нещодавно проведеного дослідження науковці проаналізували водяний лід, великі обсяги якого виникли з суміші снігу з пилом.

Очікується, що під поверхнею льоду можуть бути калюжі, що утворюються під впливом Сонця.

Це поширене явище на Землі... Щільний сніг і лід можуть танути зсередини, пропускаючи сонячне світло, яке зігріває їх, як парник, а не танути зверху вниз, — пояснює співавтор дослідження Філ Крістенсен з Університету штату Арізона в Темпі.

Нещодавнє дослідження в підсумку припустило, що запорошений лід на Марсі пропускає достатньо світла для фотосинтезу на глибині до трьох метрів.

Що відомо про виявлення ознак життя на Марсі

Астрономи з Європейського космічного агентства зафіксували випромінювання дивного знаку з поверхні Марсу, який був дуже схожий на “смайлик".

Зазначається, що сама структура, яка зовні схожа на “смайлик”, є залишками стародавнього озера, яке висохло не один мільярд років тому.

Однак у цих покладах, на думку науковців, можуть міститись ознаки життя.

Науковці близькі до виявлення життя на Марсі
Соляні поклади на Марсі

7 вересня ЄКА оприлюднило зображення, схоже на культову віртуальну посмішку, а насправді є покладами хлоридної солі з парою очей-кратерів.

Підкреслюється, що у переважній більшості випадків такі поклади неможливо відрізнити від поверхні Марса, однак спостереження за допомогою інфрачервоних камер, аналогічних встановленим на орбітальному апараті ExoMars, дозволяє побачити соляні поклади у рожевому або фіолетовому спектрі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?