Науковці попередили про серйозну небезпеку цукрозамінників
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці попередили про серйозну небезпеку цукрозамінників

цукрозамінники
Джерело:  online.ua

Чимало людей досі вірять в те, що цукрозамінники є чудовою та корисною альтернативою звичайному цукру. Однак, як зазначають іноземні вчені, це не так. Одна з головних хвороб, яку вони можуть спровокувати, — діабет.

Чому цукрозамінники насправді небезпечні для здоров’я

Майже усім відомо такі назви як аспартам, сукралоза та стевія — це одні з найпопулярніших підсолоджувачів, які додають навіть у дитяче харчування.

У статті іноземних фахівців, яку опублікував журнал JAMA Pediatrics, йдеться про те, що проведення масштабних досліджень впливу цукрозамінників на здоров’я дітей є вкрай важливим.

Враховуючи постійну невизначеність щодо їх ролі в раціоні харчування та накопичення доказів, що свідчать про потенційний несприятливий вплив на здоров’я, обережний підхід до нецукрових підсолоджувачів є виправданим, особливо коли мова йде про дітей, — зазначила провідний авторка статті Елісон Сильветскі, доцентка кафедри фізичної активності та харчування в Школі громадського здоров’я Інституту Мілкена при Університеті Джорджа Вашингтона.

Науковиця та її команда закликає Управлінню з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США обмежити використання нецукрових підсолоджувачів у продуктах харчування та напоях, призначених для дітей, доки не з’являться більш переконливі докази їхньої користі чи шкоди.

Цукрозамінники
Фото: unsplash

Цукрозамінники можуть спровокувати діабет

За словами вчених, дослідження серед дорослих підтверджують зв’язок між споживанням нецукрових підсолоджувачів і діабетом 2 типу, серцево-судинними захворюваннями та смертністю.

Попри те, що результати обсерваційних досліджень обмежені, нещодавні клінічні дослідження за участю дорослих демонструють, що штучні підсолоджувачі не є метаболічно інертними.

Навпаки, тривале їх вживання у дорослих призводить до непереносимості глюкози, інсулінорезистентності та змін у мікробіоті кишечника. Водночас, продукти, що мають такі додатки, часто містять надмірну кількість речовин, що викликають занепокоєння у лікарів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?