Вчені навчили ШІ прогнозувати тривалість життя і ймовірність раптової смерті
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені навчили ШІ прогнозувати тривалість життя і ймовірність раптової смерті

ШІ навчили передбачати смерть
Джерело:  The Financial Times

Американські та датські науковці створили алгоритм, який дозволяє на основі штучного інтелекту передбачати тривалість життя і ризики несподіваної смерті. 

Що відомо про новий алгоритм передбачення тривалості життя

Зазначається, що у рамках розробленного алгоритму ШІ використовує інформацію з глобального реєстру демографічної ситуації, серед якої, стан освіти у різних регіонах світу, рівень заробітної платні, кількість робочих годин, житлові умови та доступ до якісних медичних послуг.

Алгоритм вже отримав назву life2vec і здатний передбачати ризик раптової смерті.

Зокрема, механізм роботи ШІ аналогічний тому, що працює у ChatGPT.

Алгорітм life2vec використовує для роботи дані 6 млн жителів Данії за період з 2008-го до 2015 року.

За словами Суне Леманна з Технічного університету Данії, який керував дослідженням, опублікованим у грудні 2023 року в Nature Computational Science, реалізація ідеї нового алгорітму ШІ для прогнозування тривалості життя не є дивною.

Я думаю, що подібність між текстом і життям глибока й багатогранна. Для мене є сенс, що наш алгоритм може передбачити наступний крок у людському житті, - підкреслив науковець.

Що відомо про перші результати роботи алгоритму

Зазначається, що група дослідників з Копенгагенського університету та Північно-східного університету в Бостоні створила запас слів на основі життєвих подій, що схоже на таку собі штучну мову, яку можна використовувати для побудови речень.

Зразок речення може бути таким: "Протягом третього року навчання в середній школі-інтернаті Герміона відвідувала п’ять курсів за вибором".

Алгоритм навчали на вибірці зі 100 тис людей у віці 35-65 років, половина з яких померли в період з 2016-го до 2020 року. life2vec правильно визначив смерть 79% випадків (випадкове вгадування дає 50% показників).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?