Науковці нарешті з'ясували, чому вагітні відчувають втому
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці нарешті з'ясували, чому вагітні відчувають втому

Науковці нарешті з'ясували, чому вагітні відчувають втому
Джерело:  online.ua

Науковці з Університету Отаго після завершення експериментів з самками мишей нарешті змогли зрозуміти, що ж насправді відіграє ключову роль в придушенні фізичної активності під час вагітності.

Джерело: eLife

Вчені пояснили, чому вагітні відчувають себе втомленими

Ні для кого не секрет, що втома у період вагітності є поширеним явищем, а особливо в першому і третьому триместрі. Дослідники вирішили з'ясувати, чому так відбувається. Варто зазначити, що дослідження проводили на лабораторних мишах.

"У розпорядження самкам надали бігове колесо: перед спарюванням вони пробігали на ньому від 7 до 13 кілометрів. Але вже в перший день вагітності дистанція впала до 6 кілометрів і продовжувала знижуватися впродовж усього часу очікування потомства, в результаті досягнувши 500 метрів. Також матері теж не горіли бажанням бігати в колесі в період вигодовування", - йдеться в повідомленні.

Науковці дійшли висновку, що головну роль в цьому відіграє гормон пролактин. Як відомо, його виділяє гіпофіз. Що важливо розуміти, пролактин не лише контролює вироблення статевих гормонів, бере участь у формуванні статевого потягу, але й забезпечує нормальний перебіг лактації.

"Цей гормон має вирішальне значення для вироблення молока, і ми раніше знали, що він також важливий для взаємодії між матір'ю і дитиною. Але те, що пролактин може впливати й на поведінку, зокрема фізичну активність під час вагітності, не підозрювали… Ми підтвердили, що вивільнення пролактину, викликане спарюванням, призводить до помітного зниження активності у мишей на ранніх термінах вагітності, і цей пригнічувальний ефект зберігається протягом всієї вагітності й в перші кілька днів лактації", - заявив один із авторів дослідження Шерон Ледман.

За словами вчених, до пологів рівень цього гормону підвищується від 10 до 20 разів. В результаті додаткових експериментів стало зрозуміло, що введення пролактину різко знижує рухливість й у невагітних самок гризунів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?