Науковці NASA вперше отримали докази вулканічної активності на Венері
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці NASA вперше отримали докази вулканічної активності на Венері

Науковці NASA вперше отримали докази вулканічної активності на Венері
Джерело:  online.ua

На поверхні Венери науковці вперше виявили нові кратери, які сформувались впродовж року. Для цього порівняли радіолокаційні зображення Венери, зроблені понад 30 років тому та нині.

Джерело: Лабораторія реактивного руху NASA

Вчені виявили незвичну активність на поверхні Венери

Поверхню Венери почали досліджували під час місії NASA Magellan у 1990-тих роках.

Науковці зробили відкриття після перегляду архівних радіолокаційних зображень Венери, зроблених понад 30 років тому космічним кораблем Magellan від NASA.

На кадрах видно, що вулканічний отвір змінив форму та значно збільшився менш ніж за рік.

Я насправді не очікував успіху, але після приблизно 200 годин ручного порівняння зображень різних Магелланових орбіт я побачив два зображення одного регіону, зроблені з інтервалом у 8 місяців, які продемонстрували помітні геологічні зміни, спричинені виверженням, – сказав Роберт Геррік, професор Університету Аляски і член наукової групи VERITAS.

У NASA також планують запустити нову місію VERITAS, яка буде вивчати Венеру від поверхні до ядра.

Планують, що дослідження триватиме впродовж 10 років.

Фото: скріншот

У Землі та Венери багато спільного

Нашу планету та Венеру часто порівнюють вчені, адже у них справді багато спільного.

Обидві планети схожі за розміром, масою та щільністю. Але в далекому минулому еволюція Землі пішла одним шляхом, а Венери зовсім іншим.

Якщо наш світ має придатні для життя умови, то Венера — це справжнє пекло з найвищою температурою, отруйною атмосферою та поверхнею, вкритою застиглою лавою.

На Землі вулканічна активність відбувається вздовж розломів літосферних плит, а на Венері немає поділу кори на частини, вона цілісна.

Науковці прагнуть зрозуміти, як планета, схожа на Землю, перетворилась на суцільний вулкан, прихований під важкою, гарячою та токсичною атмосферою.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?