Науковці планують створити гібрид слонів з мамонтами
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці планують створити гібрид слонів з мамонтами

Науковці планують створити гібрид слонів з мамонтами
Джерело:  online.ua

Команда американських генетиків планує дати друге життя ДНК шерстистих мамонтів, що вимерли понад 10 тис років тому, та схрестити їх з генами азійських слонів, щоб отримати новий неймовірний вид.

Джерело: Newsweek

Навіщо науковцям виводити новий вид слонів 

Азіатські слони є найближчими родичами вимерлих шерстистих мамомонтів, що на думку вчених, може сприяти ідеальному поєднанню генів.

Вчені сподіваються, що таке схрещення ДНК врятує слонів від вимирання, а також поможе світу у боротьбі зі змінами клімату.

Хоч мамонти і вимерли понад 10 тис років тому, вічна мерзлота Арктики добре зберігає зразки ДНК цих тварин.

Зокрема, Джордж Черч та його колеги з з Гарвардської медичної школи у Бостоні сподіваються поєднати гени мамонтів та азійських слонів та отримати новий вид тварин - арктичного слона.

Ми хочемо ввести гени морозостійкості й інші гени в ДНК сучасних азіатських слонів. Так нові тварини зможуть жити в Арктиці, це врятує слонів від вимирання, а слони зі свого боку зроблять свій внесок у боротьбу за призупинення змін клімату, - повідомив Черч.

Наразі зміни клімату загрожуть Арктиці руйнуванням, адже це регіон нагрівається швидше за всі інші місця на Землі.

Із таненням вічної мерзлоти до атмосфери потрапляє велика кількість метану, що посилює парниковий ефект та ще більще нагріває Землю.

Ці арктичні слони витоптуватимуть землю і придушуватимуть швидке зростання дерев, яке зараз відбувається в Арктиці. Через це мороз складніше проникає в ґрунт, і земля не замерзає. Якщо за справу візьмуться арктичні слони, то вони врятують вічну мерзлоту, а вуглець так і залишиться під нею, - пояснив Черч.

На думку науковця Джуліана Копліна з університету Мельбурна в Австралії, мова йде не про гру у Бога, а про повернення мамонтів у природні умови проживання.

Фото - Flickr.com

Однак вчені поки що не можуть сказати, як поводитимуться ці тварини у разі їхнього реального створення та розмноження на території Арктики.

Поки не зрозуміло, якими будуть результати цього експерименту. Чи будуть азіатські слони зі зміненими генами поводитися так само, як мамонти тисячі років тому? Слони переймають усі навички та форми поведінки у старших, а тут не буде жодних старших, - зауважив Крістофер Гінгелл з Університету Мельбурну.

На думку вченого, танення вічної мерзлоти вже становить серьйозну загрозу для людства і усього живого на планеті. Тож якщо арктичні слони зможуть вирішити цю проблему, то варто спробувати.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?