Науковці розв'язали загадку, якій 1,7 мільярда років
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці розв'язали загадку, якій 1,7 мільярда років

Науковці розв'язали загадку, якій 1,7 мільярда років
Джерело:  online.ua

Ні для кого не секрет, що дослідження еволюційних процесів та давніх тварин – вкрай складна робота. Як відомо, більшість залишків від тварин не збереглися, а від деяких залишилися лише примарні сліди на камінні. Саме тому науковцям доволі часто доводиться відкладати знахідки "у коробку", щоб знову дослідити їх через певний час, коли з'являться нові методи дослідження та нові дані.

Джерело: Proceedings of the National Academy of Sciences

Вчені нарешті розв'язали загадку, якій 1,7 мільярда років

"Понад 50 років тому в Австралії знайшли скелю з кварциту. Ця осадкова гірська порода утворилася близько 1,7 мільярда років тому, а 1,2 мільярда років набула сучасного вигляду та стала повністю твердою. Прямо у скелі можна побачити нірки, які однозначно зробили тварини. Проблема полягає у тому, що нірки були утворені за 1 мільярд років до появи самих тварин", - йдеться в повідомленні.

Спочатку вчені були переконані, що проходи у камені зробили давні ракоподібні. Проте пізніше вони зрозуміли, що ті не існували на Землі 1,7 – 1,2 мільярда років тому.

1,7 мільярда років дані про скам'янілі сліди тварин у метаосадкових породах палеопротерозойської групи у Західній Австралії залишалися справжньою загадкою. Однак все змінилося, коли її спробувала розв'язати міжнародна група вчених.

Вони вирішили виміряти вік відкладень всередині нір, які залишили давні ракоподібні. Дослідники зразу ж зрозуміли, що вік піску всередині цих ходів на мільярд років менший, ніж самого каменю.

"Річ у тім, що ракоподібним не довелося вгризатися у твердий камінь. Вони на це не здатні. Ретельні дослідження показали, що твердий кварцит піддався сильному хімічному вивітрюванню близько 50 мільйонів років тому, що зробило його структуру менш твердою та нещільною. Це "вікно", коли ракоподібні могли вгризтися у "м'який" камінь тривало протягом близько 10 мільйонів років. Потім породи затверділи, знову перетворившися на кварцит. Таким чином, вік каміння дійсно сягає 1,7 мільярда років. Але нірки виникли близько 50 – 40 мільйонів років тому", - пише видання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?