Чому люди набирають зайву вагу? Донедавна в середовищі лікарів, дієтологів, адептів здорового харчування, науковців пояснювали ожиріння порушенням моделі енергетичного балансу. Ця модель базувалась на тому, що вага людини зростає внаслідок надмірного споживання калорій при низькій рухливості і недостатніх енергетичних витратах. Однак, науковці зі Сполучених Штатів Америки поставили під сумнів цю багаторічну, пануючу в професійних колах, думку.
Джерело: Science Daily.
Група дослідників зауважує, що існує більш адекватна модель і пропонує обрати її за основу - вуглеводно-інсулінова. На думку фахівців, ця модель позбавлена більшості недоліків моделі енергетичного балансу і краще пояснює причини зростання ваги та розвитку ожиріння.
Так, зокрема, вони посилаються на цілий ряд проведених досліджень серед громадян США, з яких випливає, що основною причиною ожиріння є надмірне споживання продуктів з надзвичайно високим глікемічним індексом. Такі продукти та напої мають у своєму складі занадто багато цукру та швидкі вуглеводи, які сприяють миттєвому зростанню рівня глюкози в крові. В свою чергу це призводить до різких гормональних збоїв в організмі людини, порушенні метаболізму і, як наслідок - активації процесу накопичення підшкірного та вісцерального жиру.
Таким чином, в новій моделі важливим є не кількість їжі, а те, що саме вживають люди.
Відносно легкий спосіб схуднення
«Скорочення споживання швидких вуглеводів, які переважають у їжі в епоху низькожирових дієт, знижує основне прагнення накопичувати жир. У результаті люди можуть схуднути, не зазнаючи почуття голоду і боротьби», – наголошує ендокринолог з дитячої лікарні Бостона, дослідник, професор Гарвардської медичної школи, визнаний фахівець в галузі медицини, доктор Девід Людвіг.
Про шкоду харчування їжею та напоями з високим вмістом простих вуглеводів людство дізналось відносно недавно. І хоча модель енергетичного балансу переважала, на шкоду цукру та тістечок, цукерок та тортиків, всіляких інших борошняних виробів, солодких газованих напоїв, кави з цукром чи чаю з цукром лікарі давно звертали увагу широкого кола людей.
Тепер пояснення причини ожиріння через вуглеводно-інсулінову модель здобуває все більшу кількість прихильників у фаховому колі. Разом з тим, у людей, які прагнуть позбутись зайвих кілограмів зявилась серйозна причина обмежити себе в споживанні солодкого в будь-якому вигляді.
Читайте також: