Науковці визначили частки геному, що пов'язані з ускладненнями від коронавірусу
Категорія
Технології
Дата публікації

Науковці визначили частки геному, що пов'язані з ускладненнями від коронавірусу

Науковці визначили частки геному, що пов'язані з ускладненнями від коронавірусу
Джерело:  online.ua

Інтернаціональний колектив науковців виявив у геномі людини, які під впливом коронавірусу COVID-19 зумовлюють важкий перебіг відповідної хвороби чи ускладнення.

Джерело: Nature

Над вивченням геному працюють наразі експерти Інституту молекулярної медицини Фінляндії при Гельсінському університеті, Массачусетського технологічного інституту і Гарварда, а також представники інших наукових закладів світу.

Проєкт з вивчення зветься Host Genomics Initiative, він стартував ще навесні 2020 року. Кількість експертів, яку в цілому залучили до процесу, сягає 3 тисячі та охоплює 25 країн.

Науковці проаналізували генетичний матеріал 49 562 людей з 19 різних країн, які мали підтверджений коронавірус, а також двох мільйонів здорових людей. Дані були отримані завдяки чисельним біобанкам, клінічним дослідженням чи генетичним компаніям.

Мета дослідження - встановити, які саме сегменти ДНК людини корелюють з важкою формою хвороби.
Світові експерти визначили 13 елементів, які мають значення. Це локус - місцеперебування конкретного гена в ДНК, які мають відношення до інфекції чи важких проявів COVID-19.

Деякі з цих локусів відповідають легеневий чи аутоімунним запалювальним захворюванням, для яких раніше науковці продемонстрували зв’язок з коронавірусом.

Дослідники також звернули увагу на локус геному FOXP4, який у різноманітних варіаціях пов’язаний з раком легенів та важкою формою коронавірусу. Його інгібування може стати в майбутньому частиною протоколів лікування.

Також із хворобою корелювали варіації геномів ABO, SLC6A20, TYK2, DPP9. Інші гени знаходяться поки що на невивчених локусах другої та третьої хромосом, їх значення ще не визначили.
наразі вчені потребують часу на вивчення остаточного пояснення щодо співвідношення вірусу та ДНК. Вони планують оновлювати результати дослідження після виявлення нових деталей.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?