Науковці вперше вилікували важку депресію мозковим імплантатом
Категорія
Технології
Дата публікації

Науковці вперше вилікували важку депресію мозковим імплантатом

Науковці вперше вилікували важку депресію мозковим імплантатом
Джерело:  online.ua

Науковці з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско провели експеримент з лікування важкої депресії за допомогою мозкового імплантату, який був передбачений спеціально для цього.

Джерело: New Atlas

За оприлюдненими подробицями, йдеться про випадок депресії, що була стійкою до медикаментозної терапії. Утім, 36-річній пацієнтці допомогли новітні технології - імплантат слідкує за нейронною активністю в окремих сегментах мозку й короткотривало пригнічує її електричною стимуляцією.

Згадана жінка отримала відповідний діагноз ще в дитинстві, а з того часу пройшла через безліч різновидів антидепресантів та навіть електросудомну терапію - без суттєвого покращення.

Дослідники працювали з американкою від самого початку експерименту - імплантат було налаштовано індивідуально під її організм. Зокрема було враховано біомаркери, які корелюють з виникненням симптомів депресії.

Раніше до імплантації показники оцінки депресії пацієнтки коливалися між 36 та 45 балами. За підсумками 12 днів після операції вони впали до 14, а вже за кілька місяців - аж до 10. На формальному рівні це говорить про клінічну ремісію.

“Всього за кілька перших місяців депресія відступила так різко, що я не була впевнена, що це надовго. Але зміни продовжилися”, - наголосила сама жінка після дослідження.

Упродовж року стан пацієнтки відзначився подальшим покращенням.

“Це дослідження вказує шлях до нової парадигми, яка відчайдушно необхідна в психіатрії. Ми розробили підхід точної медицини, який дозволив успішно впоратися зі стійкою до лікування депресією у нашої пацієнтки, виявивши та змодулювавши ланцюг в її мозку, який однозначно пов'язана з її симптомами”, - пояснив хід експерименту його співавтор Ендрю Кристалл.

Наразі науковці планують вивчити довгострокові наслідки імплантації. Для цього буде зібрано групу з 12 волонтерів, а масштабні дослідження триватимуть до 2035 року.

“Ідея простимулювати когось та через декілька секунд почути: “Моя депресія зникла”... це просто приголомшливо… Вони мали цей досвід, коли вони роками не почувалися так добре, коли вони отримують надію. Вони відчувають полегшення через те, що це не їхня провина, що це можна змінити завдяки коригуванню в мозку”, - наголосив Кристалл.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?