Науковці вперше виявили у крокодилів здатність до "непорочного зачаття"
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці вперше виявили у крокодилів здатність до "непорочного зачаття"

Науковці вперше виявили у крокодилів здатність до "непорочного зачаття"
Джерело:  online.ua

Іноземні вчені дійшли висновку, що самки крокодилів здатні до партогенезу, тобто можуть відкладати яйця без попереднього спаровування. Що важливо розуміти, здатність до "непорочного зачаття" у крокодилів виявили вперше.

Джерело: Biology Letters

Крокодили можуть розмножуватися за допомогою непорочного зачаття

Науковці звернули увагу на те, що в січні 2018 року у зоопарку Коста-Рики самка крокодила, яка протягом 16 років жила сама, відклала яйця, після чого одне з них продовжило дозрівати в інкубаторі.

Після того, як яйце луснуло, вченими було виявлене абсолютно сформоване, однак мертве дитя крокодила.

За словами дослідників, під час дозрівання яйцеклітина ділиться на менші клітини-мішечки, частина з яких відмирає.

У хребетних тварин, здатних до партеногенезу, такі клітини можуть зливатися з яйцеклітиною, утворюючи клітину з необхідним набором хромосом для формування ембріона. Таким чином відбувається "непорочне запліднення" у птахів, ящірок, змій й, вірогідно, могло статися у крокодилихи із зоопарку Коста-Рики, - припускають вчені.

На переконання доцента Вірджинського технологічного інституту Уоррена Бута, цілком можливо, що крокодили могли успадкувати здатність до партеногенезу від своїх "предків".

Це також вказує на те, що здатність до партеногенезу також мали птерозаври й динозаври.

Фото — unsplash.com

Навіщо тваринам потрібен партеногенез

Науковець також визнав, що остаточно довести наявність у динозаврів здатності народжувати без запліднення неможливо, оскільки у такому разі потрібні ДНК динозаврів і птерозаврів, яких у дослідників немає і ніколи уже не буде.

На його переконання, партеногенез міг давати окремим видам тварин шанс виживати, коли немає партнера.

Водночас здатність до "непорочного зачаття" може свідчити, що ця функція має недостатньо недоліків, аби еволюція її викорінила. За словами Бута, таку можливість тварини, ймовірно, могли "вмикати" і "вимикати", й можливо, вона контролюється одним геном.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?