Вчені виявили найдавнішу істоту на Землі — вражаюче фото
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені виявили найдавнішу істоту на Землі — вражаюче фото

Вчені виявили найдавнішу істоту на Землі — вражаюче фото
Джерело:  online.ua

Іноземним вченим нарешті вдалося знайти найдавнішу живу істоту на планеті – виявилося, що це медузоподібний організм, який має назву ктенофора. Дослідники звертають увагу на те, що вік цих істот може сягати 700 мільйонів років – вони жили на Землі задовго до динозаврів, які з'явилися лише близько 230 мільйонів років тому.

Джерело:  Nature

Не динозаври. Науковці знайшли найдавнішу істоту на планеті

Що важливо розуміти, ктенофори вважаються найближчими родичами первісних тварин.

За словами вчених, вони виділяють 5 великих родів, які виникли на початку еволюції тварин і збереглися до наших днів: губки (пориферани), ктенофори (гребінчасті кишковопорожнинні), плакозої (мікроскопічні плоскі тварини), кишковопорожнинні (як-от анемони, медузи та гідри) та двостулкові (хордові, молюски, членистоногі та різноманітні черв'яки).

Щоб нарешті виявити найдавнішу істоту на планеті, дослідники поступово звужували коло можливих варіантів до двох груп: губок та гребінчастих молюсків.

Вони звернули увагу на те, що губки проводять усе доросле життя на одному місці, фільтруючи їжу з морської води, а гребінчасті молюски плавають глибоко в океанах у пошуках харчів.

Фото - MBARI

Після цього науковці зрозуміли, що гребінчасті молюски існують довше, ніж губки.

Про що вдалося дізнатися під час нового дослідження

На переконання вчених, результати їхньої роботи дали можливість по-новому поглянути на хронологію еволюції тварин, а також й спростувало давнє переконання, що першими тваринами були морські губки.

Як уже згадувалося раніше, саме морські губки доволі довго вважали найдавнішими істотами, оскільки їхні скам'янілості датуються приблизно 600 мільйонами років.

Науковці також припускають, що останній спільний предок усіх тварин, ймовірно, жив 600 або 700 мільйонів років тому.

Важко сказати, якими були ці предки, оскільки вони були м'якотілими і не залишили прямих скам'янілостей. Але ми можемо використовувати порівняння між живими тваринами, щоб дізнатися про наших спільних предків, – заявив професор молекулярної та клітинної біології Каліфорнійського університету в Берклі Даніель Рохсар.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?