Науковці встановили реальну ефективність маски для захисту від коронавіруса
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці встановили реальну ефективність маски для захисту від коронавіруса

Науковці встановили реальну ефективність маски для захисту від коронавіруса
Джерело:  online.ua

Дослідники з Бангладеш і США провели наймасштабніше з початку пандемії дослідження з вивчення ефективності маски в захисті від коронавіруса. Результати показали, що маска дійсно захищає людину від зараження COVID-19 і призупиняє поширення коронавірусної інфекції.

Джерело: IPA

Клінічне дослідження проводилося за схемою рандомізованого контрольованого випробування - золотого стандарту всіх наукових досліджень. Воно показало, що хірургічні маски дійсно скорочують поширення SARS-CoV-2. Автори роботи сподіваються, що результати цього дослідження нарешті покладуть край всім науковим суперечкам про те, що маска - безглузда в боротьбі з коронавірусом.

Наскільки ефективно маска захищає від коронавіруса

Дослідження проводилося протягом останніх 1,5 років в 600 селах Бангладеш - в ньому взяли участь 342 тисячі людей. Всі респонденти були умовно поділені на дві групи. Половина з них, а саме, 178 тисяч осіб отримували безкоштовні маски і нагадування про важливість їх використання. Друга група не носила маски і її не закликали захищатися від зараження COVID-19.

До завершення дослідження в першій групі маски носили 42% респондентів, у другій - всього 13%. В населених пунктах з високим рівнем носіння масок за час дослідження кількість людей, які захворіли на COVID-19, було майже на 11% нижче, ніж в селах з контрольної групи.

"Наші результати не слід розглядати так, що маски можуть запобігти тільки 10% випадків COVID-19, не кажучи вже про 10% смертності від COVID-19", - пишуть учасники дослідження.

Вони пояснюють, що такі результати стали наслідком того, що тільки 29 осіб з кожних 100 людей стали носити маски під час дослідження.

Які маски ефективніші - хірургічні або тканинні

До речі, в ході дослідження було встановлено, які маски ефективніше - тканинні або хірургічні, завдяки тому, що учасникам випробувань видавали різні маски. 70% респондентів отримували хірургічні маски для захисту від коронавіруса, а решта учасників - тканинні.

Як виявилося, хірургічні маски дають більший захист від зараження, ніж тканинні. Хірургічні маски на 12% знижують ризики захворювання, а тканинні - на 5%. Також було встановлено, що найбільший захист від носіння масок отримують люди віком 65+ років - при носінні хірургічних масок захворюваність в цій віковій категорії населення скоротилася на 35%.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?