Науковці зафіксували руйнування найстарішого арктичного льодовика на планеті
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці зафіксували руйнування найстарішого арктичного льодовика на планеті

Науковці зафіксували руйнування найстарішого арктичного льодовика на планеті
Джерело:  online.ua

Науковцям із Канади вдалося зафіксувати утворення тріщини площею близько 3000 квадратних кілометрів у найстарішому та найтовстішому арктичному льодовику. Варто звернути увагу на те, що перша ополонка була виявлена у північному регіоні острова Елсмір. За словами експертів, це назавжди змінить вигляд Арктики.

Джерело: Phys.org

Найстаріший арктичний льодовик на планеті почав руйнуватися

Як стверджують вчені, 1,5 роки тому отвір розміром з невеликий острів відкрився на два тижні в так званій "останній крижаній зоні" Землі – мільйон квадратних кілометрів морського льоду на північ від Гренландії та острова Елсмір, найпівнічнішого у Канаді.

Що важливо розуміти, дослідники зафіксували цей пролом в цій частині Арктики, де товщина льоду сягає п'яти метрів.

"Ніхто раніше не бачив ополонки в цій області. Лід на північ від Елсміра рухається і тане повільно, настільки він товстий і так його багато", – розповів науковець Кент Мур.

За словами вчених, раптова ополонка утворилася при екстремальному сильному вітрі під час тривалого антициклону. В результаті аналізу атмосферних даних та знімків морського льоду вдалося дізнатися, що ополонки відкривалися тут мінімум двічі за схожих погодних умов, у 1988 та у 2004 роках, однак тоді цього ніхто не помітив.

Фото - NASA EOSDIS Worldview

"Схоже, остання крижана зона Землі не так стійка до змін клімату, як вважалося раніше. З кожним роком лід в Арктиці стає все тоншим, а ополонки будуть виникати все частіше. У короткостроковій перспективі вони навіть корисні для місцевої екосистеми: відкрита вода стає джерелом їжі для морських птахів, білих ведмедів і тюленів. Але в довгостроковій перспективі вони ведуть до руйнування льодового щита і сприяють таненню льодів", - йдеться в повідомленні.

За словами представника Університету Манітоби (Канада) Девіда Бабба, те, що зараз відбувається підтверджує, що Арктика насправді змінюється.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?