НБУ попередив про зміну дизайну монет 1 та 2 грн
Категорія
Економіка
Дата публікації

НБУ попередив про зміну дизайну монет 1 та 2 грн

НБУ попередив про зміну дизайну монет 1 та 2 грн
Джерело:  online.ua

У Національному банку України виступили з оголошенням щодо зміни у майбутньому дизайну монет номіналом в одну та дві гривні, які з’явилися в обігу кілька років тому.

Джерело: пресбрифінг НБУ

За словами заступника голови банку Олексія Шабана, йдеться про надання монетам біль зручного для широкого використання зовнішнього вигляду.

“Поки ми не розглядаємо оптимізацію банкнотно-монетного ряду. Однак ми почули нарікання українців на якість монет 1 та 2 гривні і наразі працюємо над тим, щоб змінити дизайн і зробити ці монети більш зручними для людей з вадами зору та похилого віку”, - наголосив він.

Гривневі монети в Україні

Перші монети номіналом від 1 гривні ввели у квітні 2018 року. передбачалося, що вони дублюватимуть паперові аналоги цих дрібних номіналів.

Також окрім номіналу його супроводили символікою, тотожною до паперових одногривневої та двогривневої купюр.

“На аверсі монети зображено: угорі - малий Державний Герб України; у центрі - в обрамленні давньоруського орнаменту написи: УКРАЇНА / 1 / ГРИВНЯ, а також логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч); унизу - рік карбування - 2018. На реверсі монети розміщено зображення великого князя київського Володимира Великого та круговий напис ВОЛОДИМИР ВЕЛИКИЙ”, - говориться в описі одногривневої монети.

Щодо двогривневої монети - на ній зображено князя Ярослава Мудрого.

“На аверсі зображено: угорі - малий Державний Герб України; у центрі - в обрамленні давньоруського орнаменту написи: УКРАЇНА / 2 / ГРИВНІ, а також логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч); унизу - рік карбування - 2018”, - уточнюється на сайті НБУ.

Згідно з інформацією регулятора, кількість підроблених банкнот гривні в Україні у 2020 році сягнула 5,5 екземплярів на мільйон справжніх. Роком раніше цей показник сягав лише 3 на мільйон.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?