Netflix постане перед судом через серіал "Хід королеви"
Категорія
Культура
Дата публікації

Netflix постане перед судом через серіал "Хід королеви"

Netflix постане перед судом через серіал "Хід королеви"
Джерело:  online.ua

Чемпіонка світу з шахів, грузинка Нона Гапріндашвілі, подала до суду на Netflix через фразу в останньому епізоді серіалу "Хід королеви".

Джерело: Variety

На Netflix подали до суду через серіал

Суддя відмовився задовольнити прохання стрімінгового сервісу відхилити позов грузинської чемпіонки шахів.

Нона Гапріндашвілі, яка стала популярною шахісткою в Радянському Союзі в 1960-х роках, у вересні подала до суду на Netflix. Їй не подобається рядок у серіалі, в якому коментатор під час фінального матчу Бет Гармон, головної героїні, заявив — неправдиво — що Гапріндашвілі «ніколи не грала з чоловіками».

80-річна Гапріндашвілі стверджує, що ця репліка була «вкрай сексистською та принизливою», зазначаючи, що до 1968 року, року, в якому відбувався серіал, вона зіграла вже з 59 чоловіками.

Netflix домагався, щоб позов було відхилено, стверджуючи, що шоу є вигадкою.

Американський суд з цим не погодився, вважаючи, що Гапріндашвілі навела правдоподібні аргументи про те, що вона стала жертвою наклепу. Суддя також вважає, що художні твори не застраховані від позовів про наклеп, якщо вони зневажають реальних людей.

Netflix не цитує, і Суду не відомо, жодних справ, які виключають позови про наклеп за зображення реальних осіб у вигаданих творах. Той факт, що серіал був вигаданим твором, не захищає Netflix від відповідальності за наклеп, якщо в іншому випадку присутні всі елементи наклепу, - повідомили в суді.

Нона Гапріндашвілі (фото - wikipedia.org)

Історія позову та сюжет серіалу

"Хід королеви" заснований на романі Уолтера Тевіса 1983 року і розповідає про вигадану американську шахістку Бет Гармон, яка стає міжнародною чемпіонкою з шахів у 1960-х роках. У останньому епізоді, що відбувається в Москві, Гармон перемагає конкурента-чоловіка.

Netflix стверджував, що він покладався на двох експертів з шахів, намагаючись уточнити деталі, і що творці шоу не образили Гапріндашвілі.

У своєму рішенні суддя зазначив, що тема шоу пов’язана з подоланням гендерних бар’єрів. Але серіал не можна розглядати як досягнення вигаданої героїні Гармон, відкидаючи досягнення реальної Гапріндашвілі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?