Невідомі у Лісабоні розмалювали погруддя Шевченка літерою Z — фото
Категорія
Культура
Дата публікації

Невідомі у Лісабоні розмалювали погруддя Шевченка літерою Z — фото

Погруддя Шеченка
Джерело:  online.ua

У столиці Португалії Лісабоні невідомі напередодні Нового року намалювали на памʼятнику Тарасу Шевченку символ російського вторгнення в Україну – літеру Z.

Невідомі намалювали Z на погрудді Шевченка

Голова Спілки українців у Португалії Павло Садоха повідомив, що росіяни вирішили завдати масштабного удару по українським і історичним духовним цінностям.

Символами російського вторгнення розписали не лише погруддя поета, а й пояснювальні таблички.

Погруддя від фарби оперативно відчистила родина українців з Алгарве.

Z-символіка у Європі: що відомо

У вересні 2022 року літеру «Z» було нанесено на 1000-річний кафедральний собор і на давньоримську стіну в іспанському місті Барселона, а також на Кельнський собор в Німеччині.

У Барселоні невідомі малювали літеру Z також поблизу місць допомоги українським біженцям.

У жовтні 2022 року у німецькому Гамбурзі оштрафували 62-річного водія, який на скло свого авто прикріпив символ "Z".

У березні 2023 року у Німеччині оштрафували німця російського походження на 1500 євро за те, що він прийшов на роботу у футболці з буквою "Z".

Низка країн заборонила використання цього символу: Молдова, Чехія, Польща, Литва, Латвія, Естонія, кілька земель Німеччини, Україна, Киргизстан.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?