Німеччина озвучила вимоги до РФ щодо України та Північного потоку-2
Категорія
Світ
Дата публікації

Німеччина озвучила вимоги до РФ щодо України та Північного потоку-2

Німеччина озвучила вимоги до РФ щодо України та Північного потоку-2
Джерело:  online.ua

В німецькому федеральному уряді нагадали офіційній Москві про позицію Берліна з приводу завершення будівництва газогону “Північний потік-2” та України.

Джерело: міністр закордонних справ Гайко Маас

Федеральний міністр зустрівся у середу, 9 червня, зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою. Після бесіди вони виступили на спільній пресконференції.

За словами німецького дипломата, перш за все після будування “Потоку” Москва повинна продовжити газовий транзит українською територією. Ця позиція залишається незмінною вже кількома останніми роками.

“Що стосується Німеччини, і пані канцлер говорила це Путіну кілька років тому, завершення проєкту прив’язане до того, щоб надалі відбувався транзит газу через Україну. Ми вклали багато зусиль, щоб підписати таку угоду в 2019 році. Позиція наша не змінюється і ми надалі будемо говорити про це Росії”, - наголосив Маас.

Своєю чергою Кулеба виступив із коментарем про те. що необхідно всі гарантії стосовно “Північного потоку-2” поділяти на два напрямки - безпеку й економіку.

“І я сказав, що Україна ніколи не мала і не має сумнівів у щирому бажанні Німеччини підтримати Україну. Але ми маємо серйозні сумніви у здатності Росії дотримуватися домовленостей. Ми віримо, що Німеччина готова дати гарантії, але стороною угоди є і Росія, тому треба предметно і детально вести перемовини”, - резюмував міністр.

Будівництво Північного потоку-2

Державний секретар США Ентоні Блінкен нещодавно оголосив, що завершення скандального російського газогону "Північний потік-2" є "доконаним фактом". Ще раніше американський уряд вирішив не блокувати цей процес новими санкціями - такою була ціна фактично за збереження нормальних відносин з Німеччиною.

Будівництво газопроводу Північний потік-2 знаходиться на фінальній стадії. У Кремлі розраховують на його запуск вже до кінця 2021 року, оскільки прокладка першої нитки завершена, а друга буде закінчена за 1,5-2 місяці.

Київ про Північний потік-2

На рівні Міністерства закордонних справ звернули увагу європейської спільноти на небезпеку російського газового проєкту, який здатний підірвати енергетичну безпеку континенту.

У відомстві додали, що американській стороні варто серйозно ставитися до енергетичних загроз, які наразі повстали перед Україною, США та Євросоюзом саме через “Північний потік-2”.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?