Німеччина відмовіть Україні у видачі ухилянтів від мобілізації — DW
Категорія
Політика
Дата публікації

Німеччина відмовіть Україні у видачі ухилянтів від мобілізації — DW

Німеччина відмовіть Україні у видачі ухилянтів від мобілізації — DW
Джерело:  online.ua

На думку німецьких аналітиків, офіційний Берлін ймовірно відхилить запити Києва на екстрадицію українських громадян, які втекли від мобілізації. 

Джерело:  Deutsche Welle

Чому Німеччина не видаватиме Україні ухилянтів від мобілізації

Експерти зазначають, що можливість екстрадувати таких людей з Німеччини є, однак ймовірність того, що влада вдасться до такого вкрай мала.

Зокрема, процедура екстрадиції між Німеччиною та Україною регулюється Європейською конвенцією про видачу осіб, що порушили закон.

В Мінюсті Німеччини заявляють, що дезертирство та ухилення від військової служби не є підставами для екстрадиції.

Між тим, хабарі за ухилення від мобілізації є серйозною підставою для екстрадиції.

 І захищений статус, який часто мають українські біженці в Німеччині, не перешкоджає екстрадиції в цьому разі, хоч і може затримати його.

Для проведення екстрадиції українським правоохоронцям необхідно зібрати докази, відкрити кримінальне провадження, оголосити підозру, винести вирок, у тому числі і заочно. І тоді тільки подати запит щодо екстрадиції.

Лише після цього німецькі суди можуть почати розгляд щодо його обґрунтованості.

Що заважає поверненню українських ухилянтів з Німеччини 

За словами керівника організації Connection E.V., яка займається захистом прав відмовників від військової служби і дезертирів, Руді Фрідріха, можливість екстрадиції українських ухилянтів від військової служби дуже гіпотетичною.

Ми не знаємо, яким може бути обґрунтування такого запиту на екстрадицію. Можна лише сказати, що видача за злочини, передбачені військовим правом, неможлива, а стосовно інших злочинів, то це має розглядатися судами в кожному окремому випадку, крім того, є можливість оскарження, - пояснює правозахисник.

У той же час професор кафедри міжнародного кримінального права в університеті Юліуса Максимілана у Вюрцбурзі Франк Петер Шустер зазначає, що у Німеччині відмова від військової служби зі зброєю з міркувань совісті не лише можлива, а й гарантується конституцією, що може стати додатковою перепоною на шляху до екстрадиції.

Фрідріх також акцентує, що навіть у разі початку екстрадиційної процедури у Німеччині, ухилянти можуть подати прохання про притулок, і тоді, як прохачі притулку, перебуватимуть під захистом упродовж усієї процедури розгляду.

За даними МВС Німеччини, в країну після 24 лютого 2022 року в'їхало 214 263 українських чоловіків у віці 18 до 60 років. З них станом кінець липня у Німеччині залишалося 184 272 особи. Скільки з них потрапили в Німеччину і залишалися в країну, порушуючи українське законодавство, і скільки втекли від мобілізації за допомогою хабарів, підробки документів, незаконного перетину кордону чи інших порушень, невідомо. В МВС Німеччини повідомили, що наразі жодних звернень з боку Києва щодо екстрадиції чоловіків не надходило.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?