Нобелівський комітет визначився з лауреатами премії з економіки
Категорія
Світ
Дата публікації

Нобелівський комітет визначився з лауреатами премії з економіки

Нобелівський комітет визначився з лауреатами премії з економіки
Джерело:  online.ua

Нобелівська премія з економіки була присуджена сьогодні трьом фахівцям в області експериментальної економіки: канадцеві Девіду Карду, американо-ізраїльського економісту Джошуа Ангрісту і американському голландцеві Гвідо Імбенсу.

Джерело: пресцентр The Nobel Prize

Тріо «принесло нам нові ідеї на ринку праці і показало, які висновки можна зробити з природних експериментів», - резюмує журі Нобелівської премії.

Природні експерименти, також відомі як мимовільні експерименти, - це дослідження, що проводяться в реальних життєвих ситуаціях, а не в лабораторії, в контрольованих приміщеннях. Таким чином, вони користуються аналізом політичних або економічних подій, які зачіпають випадкову частину населення.

Експериментальна економіка

Канадець Девід Кард, що народився в 1956 році, був нагороджений «за емпіричний внесок в економіку праці». З допомогою природних експериментів, Кард проаналізував вплив мінімальної заробітної плати, імміграції та освіти на ринок праці.

«Його дослідження на початку 1990-х кинули виклик загальноприйнятим поглядам, що призвело до нового аналізу і нових поглядів», - вважають в журі Нобелівської премії.

Зокрема, результати його дослідження показали, що підвищення мінімальної заробітної плати не обов'язково означає зменшення кількості робочих місць.

Економіст з Берклі (Каліфорнія) вивчав «маріельський результат»: в 1980 році 125 тисяч кубинців, вигнаних режимом Фіделя Кастро через порт Маріель, влаштувалися в Сполучених Штатах, половина - в Маямі. Економіст вивчив, як Флорида «поглинула» цей приплив, порівнявши динаміку економічних показників з показниками чотирьох інших контрольних міст. Які отримані результати? За його словами, міграційний шок не призводить до різкого зростання безробіття або падіння заробітної плати.

Методологічний внесок у аналіз причин і наслідків

61-річний американо-ізраїльський економіст Джошуа Ангріст і 58-річний американський голландець Гвідо Імбенс були визнані лауреатами «за їх методологічний внесок в аналіз причин і наслідків». В середині 1990-х років вони зробили прорив в методології, дозволивши зробити тверді висновки про причини і наслідки, які можна зробити з природного досвіду, наприклад, в освіті.

Вони прийшли до висновку, що додатковий рік навчання підвищив заробітну плату в середньому на 9% або що американці, які народилися в другій половині року, вчилися краще.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?