Норвегія виділить 23 млн дол на продовольчу безпеку України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Норвегія виділить 23 млн дол на продовольчу безпеку України

Regjeringen.no
Норвегія

Норвегія оголосила про виділення Україні 250 млн норвезьких крон (23,18 млн дол) у межах 5-річної програми підтримки України. 

Нова допомога Україні від Норвегії

Норвегія передасть 250 млн норвезьких крон (приблизно 23,18 млн дол або 21,28 млн євро) на продовольчу безпеку в Україні через програму Нансена.

Про це повідомив уряд країни.

На Другому міжнародному саміті з продовольчої безпеки, що відбувся 30 листопада, Норвегія оголосила про виділення Україні 250 млн норвезьких крон (23,18 млн дол) у межах 5-річної програми підтримки України. Із цих грошей:

  • приблизно 4,6 млн дол піде на програму "Зерно з України" (Grain from Ukraine), яку адмініструє Всесвітня продовольча програма;

  • ще 4,6 млн дол буде виділено до Трастового фонду допомоги Україні, відновлення, реконструкції та реформ (URTF) Світового банку;

  • 13,9 млн дол будуть передані Всесвітній продовольчій програмі у відповідь на її екстрений запит щодо України.

Grain From Ukraine – гуманітарна продовольча програма, започаткована Києвом у листопаді 2022 року. В рамках ініціативи збираються кошти на експорт зерна з України до найбідніших країн світу.

До програми приєдналися понад 30 країн та міжнародних організацій.

Норвегія підтримує Україну

12 липня міністр оборони Норвегії Бйорн Арілд Грам на полях саміту НАТО у Вільнюсі заявив передачу Україні двох систем NASAMS і тисячі безпілотників Black Hornet, які використовується для розвідки та ідентифікації цілей.

24 серпня влада Норвегії ухвалила рішення передати Україні зенітні ракети до комплексів IRIS-T, обладнання для розмінування, а також винищувачі F-16.

19 вересня стало відомо, що Норвегія в межах військової допомоги передасть Україні близько 50 гусеничних транспортерів M548 (NM199) для перевезення вантажів по бездоріжжю.

4 жовтня уряд Норвегії окреслив плани збільшити оборонний бюджет країни на 20% з акцентом на підтримку України.

11 жовтня країна ухвалила виділити Україні 200 млн норвезьких крон (близько 17,4 млн євро) на розмінування території.

18 жовтня в Міністерстві енергетики України повідомили, що норвезький уряд виділяє 1,5 млрд крон для забезпечення імпорту газу та електроенергії в Україну через Європейський банк реконструкції та розвитку.

13 листопада Норвегія виділила 1 мільярд крон (приблизно 84,1 млн євро або 89,8 млн дол) на гуманітарну допомогу для України.

А 22 листопада країна внесла 240 мільйонів норвезьких крон (приблизно 22 млн дол) до Трастового фонду підтримки реконструкції та економіки України (SURE), заснованого Багатостороннім агентством з гарантій інвестицій Світового банку (MIGA).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?