Новий штам коронавірусу "Дельта плюс": що відомо про його важкість і заразність
Категорія
Світ
Дата публікації

Новий штам коронавірусу "Дельта плюс": що відомо про його важкість і заразність

Новий штам коронавірусу "Дельта плюс": що відомо про його важкість і заразність
Джерело:  online.ua

В Індії остаточно підтвердили виявлення нового штаму коронавірусу, який почав ширитися країною після хвилі захворюваності, спричиненої штамом “Дельта”.

Джерело: BBC

Для класифікації загрози, яку становлять різновиди коронавірусу, існують декілька чинників. Серед них - легкість передачі, тяжкість перебігу захворювання, зниження ефективності антитіл у нейтралізації інфекції, зміни ефективності лікування чи вакцин.

Відповідно до цих критеріїв, “Дельта плюс” вже “викликає занепокоєність”. Для того, щоб оцінка загострилася до цього рівня від такого, що “викликає увагу”, необхідно підтвердження хоча б одного згаданого вище чинника.

У Міністерстві охорони здоров’я Індії підтвердили, новий штам AY.1 з більшою легкістю поширюється, йому легше приєднатися до інших клітин у легенях, він потенційно може витримати боротьбу з моноклональними антитілами, а також потужне вливання антитіл для штучної нейтралізації.

На офіційному рівні уточнили, “Дельта плюс” станом напередодні виявили у 40 зразках з шести районів у трьох штатах: Махараштра, Керала, Мадхья-Прадеш. Принаймні 16 випадків належать саме до Махараштри - цей штат один з найбільш уражених попередньою хвилею, пов’язаною з “Дельтою”.

Водночас із Індією “Дельта плюс” вже зареєстрували у Сполучених Штатах, Великій Британії, Португалії, Швейцарії, Японії, Польщі, Непалі, Росії та Китаї. Попередній “класичний” штам “Дельта” вже виявлений майже в сотні інших країн.

За інформацією медіа, вірусологи попередньо сумніваються у маркуванні, яке надали новому штаму в Індії. Вони звернули увагу на те, що поки що замало даних для реальної оцінки його заразності чи важкості перебігу хвороби.

“Поки що немає даних, які підтверджують, що цей варіант дійсно “викликає занепокоєність”… Для цього необхідна біологічна й клінічна інформація, що дозволить зрозуміти, чи дійсно цей варіант провокує ускладнення”, - цитує видання докторку Гагандіп Канг.

Це говорить перш за все про те, що індійським фахівцям ще необхідно провести певну роботу для отримання масиву базових даних про “Дельту плюс”. Йдеться про дані стосовно ефективності вакцин, лікування, наскільки чутливі до нього сучасні тести, які саме ризики ускладнень.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?